2001 – Sokolov: Plány na průmyslovou zónu se hroutí (TV Západ)

Záměr na vybudování průmyslové zóny v areálu kasáren Mýtina u Sokolova se začíná v poslední době hroutit. Sdružení obcí Sokolov – západ by totiž za převod těchto nevyužívaných pozemků v blízkosti mezinárodní silnice I/6 muselo Ministerstvu vnitra zaplatit darovací daň ve výši přibližně 6 milionů korun.

dezinfekce

„Daň z převodu nemovitosti – jsme předpokládali, ta je ve výši 5 % a u 30 milionů by se jednalo o 1,5 milionu. Což bychom se v pohodě podělili. Ale darovací daň, to už je o něčem jiném,“ uvedl starosta města Karel Jakobec. 

Smlouva s Ministerstvem vnitra o bezúplatném převodu areálu kasáren navíc zakazuje, aby Sdružení obcí pozemky v průběhu příštích 10 let zájemcům prodávalo. V opačném případě by státu muselo zaplatit pokutu ve výši poloviny z hodnoty kasáren. Tedy přibližně 14 milionů korun. Kromě toho musí dát obce do přípravy zóny další nemalé investice, např. na demolici stávajících staveb či odstraňování ekologických škod. Cena nabízených pozemků by proto musela být navýšena o tyto vložené prostředky. 

„Tím se ale dostaneme na cenu nad 200 korun za metr čtvereční. Podle mě je to poměrně neúnosné,“ dodal starosta. 

Nezasíťované pozemky by podle představitelů Sdružení byly za takto vysokou cenu prakticky neprodejné. V současnosti proto nikdo nedokáže říci, zda-li se zainteresované obce odhodlají areál převzít a po provedení nutných úprav začít nabízet investorům. 

„Zastupitelstvo bude ale muset volit mezi pracovními místy na Mýtině a např. další cyklostezkou po Sokolově. Takže to bude poměrně obtížné je přesvědčit,“ nastínil starosta. 

Sdružení obcí Sokolov – západ se nyní asi pokusí dosáhnout odpuštění darovací daně či alespoň dojednat snížení hodnoty areálu, který dnes již zřejmě nemá cenu skoro 30 milionů korun, ze kterých by se daň měla platit. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy