2001 – Sokolov: Nový zákon o odpadech klade důraz na třídění (TV Západ)

V nedávné době parlamentem schválený nový zákon o odpadech přináší pro většinu českých měst a obcí řadu podstatných změn. Prostřednictvím tohoto zákona bude kladen daleko větší důraz na třídění komunálního odpadu než doposud. V Sokolově, podobně jako v mnoha dalších městech, v současnosti dosahuje vytříděnost odpadů v řádu pouze několika procent. Z tohoto důvodu místní radnice zvažuje několik různých variant, jak tento nízký podíl do budoucna výrazně zvýšit.

dezinfekce

„Víte, že na základě dlouholeté smlouvy vozíme na skládku Sater, kde jsme podílníky. Víme, že firma EKO-Invest či Sokolovská skládková, která provozuje skládku na katastru Březové, staví třídící linku. Čili je možné, že zastupitelstvo změní svoji filozofii a že budeme vozit na skládku, kde ta vytříděnost bude lepší a nebudeme muset tolik platit,“ shrnul starosta Karel Jakobec. 

V důsledku přijetí nového zákona se také podstatným způsobem zvedly poplatky za ukládání odpadů, a to jak pro obec, na jejímž katastru skládka leží, tak i poplatek na následnou rekultivaci skládky. Navýšení v součtu dosahuje zhruba 200 korun na jednu tunu odpadků a tento nárůst se také pochopitelně projeví na výši poplatků za svoz popelnic. 

„Předpokládám, že to bude částka do 200 korun za rok za jednu popelnici s jednotýdenním intervalem vyvážení,“ dodává starosta.  

Nový zákon o odpadech vstoupí v platnost od počátku příštího roku. Pravděpodobně také k tomuto datu by mělo v Sokolově dojít ke zvýšení poplatku za svoz komunálního odpadu. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy