2001 – Sokolov: Ceny nájmů v obecních bytech se zvýší (TV západ)

Podobně jako obyvatelé většiny řádově stejně velkých měst se i nájemníci sokolovských obecních bytů dočkají od 1. července letošního roku zvýšení nájemného o Ministerstvem financí max. povolená 4 procenta. Sokolovská radnice podobně postupovala i v minulých letech, a to kvůli nutnosti vysokých investic do oprav zanedbaného bytového fondu.

dezinfekce

Od prvního ledna příštího roku se ale zcela mění systém stanovování nájemného, který bude vycházet z cen obvyklých v daném místě. Město přesto s nějakým skokovým růstem nájemného nepočítá.

„Pokud bychom museli nějakým způsobem investovat do zanedbanosti, do toho, co nám bylo předáno po těch desetiletích chátrání, tak si myslíme, že už by se nájemné příliš výrazně zvyšovat nemuselo, že by to v Sokolově asi již odpovídalo těm podmínkám, které zde jsou a ceně stavebních prací. Dobře víte, že zanedbanost je obrovská. Samozřejmě to stačit nebude,“ řekl starosta Karel Jakobec. 

Město se proto bude snažit najít v otázce růstu nájemného přijatelný kompromis, který by odpovídal finančním možnostem nájemníků. Zcela jiná je ale již dnes situace při obsazování volných bytů, kdy je nový nájemník vybírán formou veřejné soutěže. 

„Ale pokud dnes vyhlašujeme soutěž na nájem bytu, tak jestliže se nejedná o nějaké zdevastované objekty, tak téměř vždy navrhujeme trojnásobek nájemného,“ řekl dále starosta. 

Takto vysoké nájemné již zhruba odpovídá tržním cenám, za nichž jsou byty v Sokolově pronajímány. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy