2001 – Cheb: Zajímavá výstava Václava Balšána (TV Západ)

V sobotu 3. února byla v chebské Galerii Růžový kopeček zahájena výstava karlovarského výtvarníka Václava Balšána, jehož práce jsou zastoupeny např. ve sbírkách pražské Národní galerie či v soukromých sbírkách po celém světě. V roce 1996 si, pro zajímavost, jeho dvě díla zakoupila známá hollywoodská hvězda Whoopi Goldbergová.

dezinfekce

Václav Balšán při tvorbě svých obrazů vždy vychází z nějakého vnějšího impulsu, na jehož základě se snaží malovaný objekt ztvárnit. Typická je pro něho značná stylizace tvarů.

„Malba mě někam vede. Myšlenka je nějaká původní, ale zásadně je vždy podnětná. Tzn., že jsem buď na něco, na někoho či na sebe naštvaný a pak se s tím snažím nějak vyrovnat,“ uvedl Václav Balšán.  

Výsledné dílo je pak odrazem určité potlačené impulsivnosti takto přenesené na plátno. Zpracování vnějších podnětů se na novějších Balšánových obrazech projevuje především prostřednictvím na první pohled zřejmé výrazné barevnosti děl. Václav Balšán, jak potvrzuje právě probíhající výstava, se ale při svých výtvarných aktivitách nezaměřuje pouze na tvorbu obrazů. 

„Zde máte možnost vidět, sice sporadicky, ale dělám i práce se dřevem. Krom toho jsem léta dělal grafiku, především hlubotisky. A potom spolupracuji s architekty v interiérové tvorbě, na tvorbě informačních systémů, můžu zde zmínit karlovarské divadlo. To byl poslední můj počin. Myslím si, že i dost dobře ohodnocený, a sice, že je to porcelánový informační systém,“ vyjmenoval své aktivity Balšán.  

Nedávno zahájena výstava výtvarníka Václava Balšána, která potrvá až do 15. března, představuje jeho práce z poslední doby. Kupříkladu obraz Kameny byl dokončen pouhých 14 dnů před vernisáží výstavy. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy