2001 – Cheb: Z bývalého internátu vznikne 17 bytů (TV Západ)

V průběhu letošního roku by mohla být zahájena rekonstrukce objektu bývalého internátu v chebské Koželužské ulici. Radnice počítá s tím, že by zde mělo vzniknout 17 bytových jednotek. Opravu samotného domu ale budou muset pravděpodobně z podstatné části spolufinancovat jeho budoucí nájemníci.

dezinfekce

Město by zdarma poskytlo objekt bývalého internátu s pozemkem, zaplatilo vypracování projektové dokumentace a především by na své náklady provedlo rekonstrukci Koželužské ulice a vybudování přívodu plynu, kanalizace a vodovodu.

„Jednalo by se o formu družstva, ve kterém by bylo město. To by tam mělo rozhodující vliv,“ řekl místostarosta města Pavel Vanoušek.  

Radnice již také zažádala o poskytnutí příspěvku od Ministerstva pro místní rozvoj na rekonstrukci bytových jednotek, který dosahuje 380 tisíc korun na jeden byt. Díky podpoře města a případné dotaci by celkové náklady měly na opravu objektu poměrně výrazně poklesnout. 

„Ceny bytů by se tam tedy pohybovaly kolem 15 tisíc korun za metr čtvereční. V případě, že by byl státní příspěvek, tak by to kleslo na 12 tisíc korun za metr čtvereční, což už je tedy financovatelné,“ dodal Vanoušek.

Samotnou opravu domu by mohli zájemci opět financovat např. formou hypotéky. Radnice odhaduje, že by v tomto případě mohla výše budoucích měsíčních splátek dosáhnout dvou až šesti tisíc korun – podle velikosti bytu. Horní hranice tohoto rozpětí se ovšem týká nadstandardních čtyřpokojových bytů s obytnou plochou přesahující 150 metrů čtverečních. Celkové náklady na rekonstrukci celého objektu by se měly pohybovat okolo 22 milionů korun a na dalších zhruba pět milionů přijde oprava Koželužské ulice, kterou zaplatí radnice a díky níž by zde měla vzniknout možnost další výstavby.   


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy