2001 – Cheb: Výstava představila práce mladých architektů (TV Západ)

V sobotu 6. ledna byla v chebské galerii U Kamene zahájena první letošní výstava nazvaná Prostorový dům. Výstava představuje architektonické práce a návrhy mladých českých architektů Petra Buriana, Jana Šépky, Petra Hájka a Tomáše Hradečného.

dezinfekce

Návštěvníci si zde mohou prohlédnout návrhy české ambasády v Ottawě, dejvické technické univerzitní knihovny, Galerie v Sovových mlýnech, dvou atypických rodinných domů či dostavby pražské Staroměstské radnice. 

„Z části se jedná o projekty, které se objevily v architektonické soutěži a které jsme za uplynulé tři roky dělali. O třech projektech se dá víceméně říci, že vznikly vyloženě na téma této výstavy,“ řekl vystavující architekt Petr Burian.

Při přípravě výstavy bylo zvoleno 6 základních architektonických principů vytváření prostoru jako např. princip zabudování do terénu či zasazení několika hmot do jednoho pláště. Pro každý z nich byla vytvořena představa ideálního objektu. Vznikla tak šestice návrhů zcela ojedinělých staveb, z nichž ale nebyl ani jeden zatím bohužel realizován.

„Asi v současné době nemáme dostatek fundovaných klientů, kteří by na to jednak měli dostatek finančních prostředků a jednak byli např. v architektuře nějakým způsobem motivovaní, aby si pořídili takový dům jaký je exkluzivní či zajímavý,“ uvedl další z vystavujících architektů Jan Šépka. 

Jednotlivé objekty jsou na výstavě kromě tradičních architektonických plánů prezentovány také pomocí videa. Návštěvníci výstavy se tak mohou procházet fiktivním virtuálním prostorem vystavených domů, což dovolí lépe se zorientovat i architektonickým laikům. Tato zajímavá výstava potrvá až do 22. února letošního roku.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy