2001 – Cheb: V GVU vystavuje Richard Konvička (TV Západ)

V chebské Galerii výtvarného umění probíhá v těchto dnech výstava obrazů a kreseb výtvarníka Richarda Konvičky nazvaná Cesta na ostrov. Výstava, jež vznikla ve spolupráci s Českým muzeum výtvarného umění v Praze, je průřezem autorovy tvorby z posledních tří let.

dezinfekce

Richard Konvička, který vystudoval pražskou Akademii výtvarných umění a v roce 1990 pobýval na základě stipendia půl roku v New Yorku, patří ke generaci výtvarníků, kteří o sobě dali výrazným způsobem vědět ve druhé polovině 80. let. 

„Při malování zásadně vycházím z kreseb. Kreseb mám stovky, a to je to podhoubí, dá se říci. Z toho vybírám určitě věci, které by mohly být na obrazech, na větší kresbě. V zásadě to ale vychází z kreseb, vždycky,“ prozradil Richard Konvička. 

Obrazy Richarda Konvičky představují zlomky konkrétních zážitků, které se volně mísí s širší strukturou opakovaných motivů. Neklidný proces, v němž se tyto prvky neustále střetávají v nových konfiguracích, se odehrává v jakési napjaté souhře barvy, tvaru a pohybu, která přináší stále nové způsoby jak zformulovat vlastní představy a pocity. 

„Impulsem je jak osobní zkušenost a samotná práce, což neznamená, že něco uvidíte na ulici a okamžitě to uděláte. To ne. Je tam selektivní výběr. Vybírám z kreseb i v průběhu třeba několika let,“ doplnil Konvička. 

Výstava obrazů a kreseb Richarda Konvičky nazvaná Cesta na ostrov bude v chebské Galerii výtvarného umění probíhat až do 18. listopadu.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy