2001 – Cheb: V galerii U Kamene vystavuje Petr Malina (TV Západ)

V chebské galerii U Kamene si můžete v těchto dnech prohlédnout výstavu olejomaleb a akvarelů teprve 25letého čerstvého absolventa pražské Akademie výtvarných umění Petra Maliny. Prostředí této galerie není autorovi neznámé, protože se zde již před dvěma roky prezentoval na společné výstavě studentů akademie.

dezinfekce

Současná chebská výstava je složená ze dvou ucelených sérií obrazů, které byly součástí výtvarníkovi diplomové práce. První z nich nese název Nebe a moře a druhá pak Krása v parku. 

„Témata, která maluji, tak mapují můj život. Maluji věci, které mě vzrušují, fascinují. Všímám si svého okolí a reality. Vždy mě něco zaujme, láká mě a vzrušuje a snažím se to vizuálně zpracovat – namalovat obraz, který potom pocitově odpovídá nějakému zážitku,“ uvedl Petr Malina. 

Vystavená díla znázorňují místa, která autor v posledním roce navštívil. Jedná se převážně o scenérie z pobřežní Normandie a londýnských a pařížských parků. Pobřeží oceánu a poklidná atmosféra parků malíře oslovily natolik, že se je rozhodl zachytit ve dvou ucelených souborech. 

„V poslední době používám hodně fotografii – při cestách do Francie, v Londýně, kde jsem byl minulý rok, tak si fotím a víceméně používám jako skicák. Při vlastní práci si buď nejdříve udělám akvarely, které volně vycházejí z jednotlivých fotek, či rovnou pracuji s fotografií a vybírám si různé motivy, které potom volně variuji anebo rozvíjím to téma. Je to dobrá pomůcka, ale nesmí se příliš veristicky používat,“ dodal Malina.

Výstavu přibližně 40 obrazů Petra Maliny nazvanou Majáky, lodě, parky a moře si můžete v galerii U Kamene prohlédnout až do 14. října.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy