2001 – Cheb: V galerii Růžový kopeček vystavuje Laehnemann (TV Západ)

Právě v těchto dnech probíhá v chebské galerii Růžový kopeček výstava německého fotografa Petera Laehnemanna nazvaná Podvodní svět. Autor, který žije v nedalekém Marktredwitzu, se pracovně věnuje především portrétové a figurální fotografii. Jeho celoživotním koníčkem je ale focení pod hladinou moře. Potápění se totiž věnuje již přibližně 40 let.

dezinfekce

„Již v dětství jsem jezdil do amerického Kansasu, kde jsem se seznámil s mým pozdějším velkým vzorem Hansem Hassem, který je jedním z pionýrů podmořského potápění. Ten mě zasvětil do jeho tajů,“ prozradil Peter Laehnemann.

Vystavená kolekce barevných fotografií, na nichž jsou zachyceny korálové útesy či mořské ryby od těch nejmenších až po nebezpečné žraloky, vznikla při potápění v Rudém moři a na Maledivách v Indickém oceánu. Focení pod hladinou je podle autora velice fyzicky namáhavé a dalo by se přirovnat k absolvování maratonu. Mořští živočichové se totiž většinou pohybují velmi rychle a aby nějaký snímek vůbec vznikl, musí člověk bleskově reagovat. 

„Fotím nejčastěji v hloubkách mezi 20 a 40 metry. Nejlepší fotky se dají udělat v hloubce kolem 20 metrů, kde je ještě dostatek světla a které dá vyniknout krásné barevnosti mořských ryb,“ uvedl dále. 

Výstavu Petera Laehnemanna Podvodní svět si můžete v prostorách galerie Růžový kopeček prohlédnout až do 19. dubna.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy