2001 – Cheb: TEREA zdraží cenu tepla až o 7 procent (TV Západ)

Od počátku letošního roku došlo ke zvýšení ceny tepla dodávané společností TEREA o 7 procent. TEREA, která je největší teplárenskou společností v regionu a zároveň správcem významné části chebských obecních bytů, k tomuto kroku přistoupila v důsledku podstatného nárůstu ceny plynu.

dezinfekce

„Většinu nákladů na výrobu tepla tvoří cena plynu. Přestože se cena plynu zvýšila o 24 procent, tak cena tepla se zvyšuje jen o necelých 10 procent,“ sdělil místostarosta Pavel Vanoušek. 

TEREA, kterou z poloviny vlastní město Cheb společně s německou společností NGV Duisburg, dodává teplo do domácností za jednu z nejvyšších cen v regionu. Důvodem je nutnost splácet téměř půlmiliardový úvěr, který byl použit na finančně nákladný projekt Ekologizace vytápění. 

„Proběhla ekologizace topení. Přecházelo se z tuhých paliv na plyn. Provedly se rozvody, aby nedocházelo k únikům tepla,“ sdělil dále starosta Václav Jakl. 

Projekt ekologizace tedy přinesl na jedné straně podstatné zlepšení kvality ovzduší v Chebu, ale na straně druhé se jeho realizace promítla do poměrně vysokých cen tepla a teplé vody. Od 1. ledna letošního roku tak uživatelé bytů zásobovaných spol. TEREA zaplatí za dodávky tepla cenu více než 373 korun za GJ a přes 336 korun za GJ pak za dodávky teplé užitkové vody. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy