2001 – Cheb: Proběhl křest knihy Chebských pověstí (TV Západ)

V chebské Galerii U kamene proběhl v den státního svátku 17. listopadu křest druhé knihy Chebské pověsti Jana Homolky. Ten při psaní, které zabralo téměř celý rok, vycházel z německých podkladů, například z knihy Eger und das Egerland, ale ke slovu se dostaly i další historické prameny.

dezinfekce

Pověst Zazděná dívka je kupříkladu napsána podle skutečné události z 15. století, kdy byl v Chebu na základě rozhodnutí soudu vykonán jediný trest zazdění za živa. 

"To jádro zůstává tak jak bylo z toho originálu, z toho překladu. Ale podstatná část příběhů jsou dokresleny, jsou tam domyšlené některé postavy, aby ten příběh dostal určitou pestrost a barvitost," popsal autor knihy Jan Homolka. 

Přílohou knihy pověstí, kterou vodou a ohněm pokřtil starosta Chebu Václav Jakl, je nově zpracovaná mapa historického jádra města, jak zhruba vypadalo v polovině 19. století. Autor publikace, která volně navazuje na  Chebské pověsti Miry Mladějovské, vydané v roce 1947, je v případě zájmu čtenářů, připraven pracovat na dalším dílu.

"Ta rezerva tam samozřejmě je. Ale jestli vyjde třetí díl nebo nevyjde, to záleží nejenom na mně, ale i na vydavateli, který si to možná přeje, ale taky je to na tom, jestli jsme to ještě schopni sepsat. Snad jo," dodal Homolka. 

Součástí křtu byla vernisáž výstavy originálů ilustrací k této knize. Jejich autor, chebský malíř a grafik Petr Novák opatřil každou pověst jednou kresbou. Postavy jsou na ilustracích záměrně umístěny do míst, kde se měl příběh pověsti odehrávat. Prostředí města v pozadí postav má ale současnou podobu, a to proto, aby si lidé uvědomili, ke kterému místu se každá z pověstí váže a zároveň aby konkrétní místo v lidech evokovalo představy dávných časů. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy