2001 – Cheb: Pietního aktu se zúčastnili i američtí vojáci (TV Západ)

V sobotu 28. dubna se v chebských Městských sadech uskutečnil pietní akt k 56. výročí osvobození města americkou armádou od fašismu. Neplánovanou ozdobou slavnosti se stala skupina amerických vojáků, kteří se právě v těchto dnech účastnili mezinárodních střeleckých závodů Free Contest v nedalekém Dolním Žandově.

dezinfekce

„Sešli jsme se zde, abychom vzdali dík a vyjádřili úctu našim osvoboditelům – příslušníkům 97. americké pěší divize, z nichž mnozí při osvobozování Chebska položili i své životy,“ řekl starosta města Václav Jakl. 

Starosta města ve svém projevu připomněl také skutečnost, že dlouhá desetiletí se o tom, kdo vlastně Cheb osvobodil, nesmělo hovořit. Původní pomník americkým vojákům byl v roce 1951 odstraněn. Trvalo téměř 40 let než mohli občané města opět svobodně uctít památku osvoboditelů. 

„Je důležité si také uvědomit, že v každé společnosti existují bohužel i dnes skupiny lidí, které hlásání této nenávisti mají ve svém programu. Je úplně jedno, zda jde o nenávist národnostní, náboženskou, sociální či rasovou,“ uvedl přednosta OÚ Cheb Michael Karas. 

Přednosta Okresního úřadu ve svém projevu zdůraznil, že je potřeba si alespoň občas připomenout, co dokáže způsobit lidská nenávist, rozpínavost a touha po moci. Proto musí být ti, kteří nenávist hlásají, vytlačeni na okraj společnosti. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy