2001 – Cheb: Na Jesenici se zhoršuje kvalita vody (TV Západ)

Kvalita vody v přehradní nádrži Jesenice u Chebu, dříve pověstná svoji čistotou, se v posledních letech začala rapidně zhoršovat. Na vině jsou desítky neoficiálních kempů a stále rostoucí počet mobilních rekreačních objektů umístěných na soukromých pozemcích. Odpad z nich pak míří přímo do přehrady.

dezinfekce

Do vody se tak dostává příliš mnoho živin pro nežádoucí zarůstání hladiny vodním květem a výjimečně se již v přehradě vyskytují dokonce i nebezpečné sinice. Z těchto důvodů hygienici v současné době nedoporučují koupání v oblasti u Všeboře. 

Na ostatních místech včetně městského koupaliště na Dřenici je zatím kvalita vody vyhovující. Do budoucna, pokud by se situace nezačala řešit, by ale mohlo dojít k dalšímu zhoršení. 

„Ale je možná do určité míry pravda, že tím, že se zřídilo koupaliště, nás to zajímá více. Možná to takto mohu říci. Je tím přímo ohrožen provoz zařízení,“ uvedl starosta města Václav Jakl. 

Zástupci chebské radnice se proto již v minulých dnech sešli s představiteli společnosti Povodí Ohře, aby se dohodli, jakým způsobem nejlépe zamezit růstu živin ve vodě Jesenické přehrady. Chemický zásah by podle výsledků jednání, měl být až krajním řešením. 

Nejprve by mělo dojít k úpravě biologického režimu přehrady, a to osazením některými druhy ryb např. tolstolobiky, které se živí rostlinným planktonem. Zároveň bude také důsledněji kontrolováno, kam míří odpadní vody z tamních rekreačních zařízeních. 

„Zde řešíme, jak zlepšovat čistotu, jak chemicky ošetřit, vysadit ryby a nějak to provzdušnit a mezitím tam natéká nějaký nepořádek odněkud,“ doplnil starosta. 

Většina území v okolí přehrady je přitom v územním plánu města označena jako zemědělské pozemky, což znemožňuje budování trvalých staveb. Její soukromí vlastníci ale tento handicap řeší instalací nejrůznějších pojízdných maringotek, a to bez patřičného sociálního zázemí. Stávající legislativa ale neumožňuje stavebnímu úřadu nechat tyto nevyhovující objekty odstranit a hygienikům pak ani dokonce provést kontrolu jejich nezávadnosti. 

Přestože tedy město Cheb nepočítá s tím, že by do budoucna rozšířilo plochy pro další výstavbu rekreačních objektů u Jesenice, bez patřičné změny zákonů k nějakému podstatnému zlepšení situace zřejmě nedojde. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy