2001 – Cheb: Město bezplatně získalo areál bývalých kasáren (TV Západ)

Rozsáhlý areál bývalých kasáren Julia Fučíka na chebském Zlatém vrchu nakonec po složitých jednáních převede armáda bezúplatně na město. Tuto skutečnost oznámil osobně ministr obrany Jaroslav Tvrdík při své návštěvě města.

dezinfekce

Ministr obrany, po jehož nedávném nástupu do funkce se převody přebytečného majetku armády staly jednou z hlavních priorit, tak přehodnotil rozhodnutí svého předchůdce a rozhodl se zrušit obchodní veřejnou soutěž na prodej areálu bývalých kasáren, čímž vyhověl žádosti města o bezúplatný převod. Armáda tak chce Chebu alespoň částečně kompenzovat nevýhody spojené s jejím odchodem z města. 

„Chci říci, že jsme toto rozhodnutí činili po důkladném zvažování žádosti města Cheb. Armáda zde eviduje několik žádostí podnikatelských subjektů s nabídkou na desítky milionů korun. Zvažovali jsme i možnosti takové negativní výhrůžky, kde tito zájemci signalizovali, že v případě, že to městu Cheb bezúplatně převedeme, tak budou skandalizovat armádu za neefektivní nakládání s majetkem,“ uvedl dále ministr obrany. 

V horizontu zhruba sta dnů, po dořešení některých administrativních záležitostí, se bývalá kasárna stanou majetkem města. Chebská radnice tak získá lukrativní pozemky s inženýrskými sítěmi na jižním svahu v těsné blízkosti centra. Podmínkou bezúplatného převodu je ale jejich využití v přísně veřejném zájmu, a to min. na dalších deset let. V areálu kasáren by proto mohla najít své sídlo mezinárodní policejní akademie, o jejíž přidělení Cheb zápasí s německými městy Plavno a Hof.

„To je možná spíše takový bonbonek. Hlavní využití by ale měla být rekonstrukce na byty, příp. výstavba bytů. A další možnost, o které uvažujeme, jsou provozy či zařízení na správu a údržbu bytů, příp. některé další možnosti,“ nastínil starosta města Václav Jakl.

Ministr obrany se s představiteli radnice dohodl rovněž na tom, že do konce letošního roku převede armáda na město, ať již úplatně či bezúplatně, také další své objekty a pozemky včetně chebského letiště. Do konce roku 2002 chce totiž armáda město Cheb definitivně opustit.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy