2001 – Cheb: Hrad se rozloučil s rekordní sezonou (TV Západ)

Chebský hrad, jedna z nejvýznamnějších románských památek v republice, uzavřel v neděli 4. listopadu pro tento rok své brány. Závěrečnou stylovou hradní slavnost tradičně připravila skupina historického a divadelního šermu Rectus ve spolupráci s chebským muzeem.

dezinfekce

"V zimní sezoně je chebský hrad uzavřen jako vždy a hrad otevíráme znovu až v dubnu opět zase nějakou slavností jako proběhne to zavírání letošní," uvedla Eva Humeníková z chebského muzea. 

Pro návštěvníky slavnostního zavírání hradu bylo připraveno několik vystoupení šermířů, ale slyšet byla také ohlušující střelba z historických zbraní a dobová hudba. Středověkou atmosféru slavnosti doplnilo improvizované tržiště na němž nechybělo kromě tradičních řemeslných výrobků rovněž něco k zahřátí. 

"V zimním období se bude chebská kaple opravovat. Máme tady restaurátory, kteří zde už pracují už přibližně měsíc," přiblížila Humeníková. 

Rekonstrukce kaple by ale měla být do začátku příští sezony dokončena, takže po 1. dubnu, kdy starosta města Václav Jakl vrátí přes zimu uschovaný klíč do rukou šermířů, bude veřejnosti opět přístupná. 

Chebské muzeum, které je provozovatelem hradu zahájilo v letošním roce kampaň zaměřenou na propagaci této historické památky, což sebou přineslo zvýšení návštěvnosti.

V průběhu letošní sezony si románský hrad prohlédlo více než 24 300 turistů, což je o 1200 více než v sezoně předešlé. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy