2001 – Cheb: Galerii Růžový kopeček zdobí Valouškovy linoryty (TV Západ)

Právě v těchto dnech probíhá v chebské galerii Růžový kopeček výstava linorytů mladého pražského výtvarníka Chrudoše Valouška nazvaná Za matricí. Autor i při svém mládí patří mezi přední postavy české výtvarné scény, o čemž svědčí skutečnost, že je nositelem historicky prvního speciálního ocenění za linoryt v soutěži Grafika 1998.

dezinfekce

Tato chebská výstava představuje necelé tři desítky linorytů. Doba jejich vzniku se datuje od roku 1999 do současnosti. Kromě klasických černobílých a barevných linorytů se zde objevuje i několik autorových specialit, u kterých za podklad slouží tenká asfaltová vrstva, na níž je pak postupně nanášena bílá barva. 

Chrudoš Valoušek, který volně navazuje na modernistický proud českého linorytu z meziválečného období, je čelním představitelem tzv. geometrizující abstrakce. Typické pro jeho dílo je používání ostře kontrastních barevných ploch, jenž lineárně přesně stavěné kompozice jakoby rozbíjejí do různých prostorových efektů. Tím se jeho linoryty stávají až určitou svéráznou analogií současného pojetí graffiti art. Výstava linorytů Chrudoše Valouška nazvaná Za matricí potrvá až do 16. srpna letošního roku. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy