2001 – Cheb: Dokument, který zachránil Špalíček (TV Západ)

Od pátku 9. března probíhá v prostorách chebského muzea výstava nazvaná Rekonstrukce historického jádra Chebu. Připravilo jí muzeum ve spolupráci se Státním okresním archivem a radnicí u příležitosti 20. výročí založení Městské památkové rezervace.

dezinfekce

Výstava chce návštěvníky krátce seznámit s přípravou a průběhem asanace historického jádra Chebu, která proběhla v 50. a 60. letech minulého století. Součástí výstavy je také unikátní dokument z roku 1960, jež obsahuje odmítavé stanovisko Krajského vlastivědného muzea k úmyslu vlády zdemolovat soubor 11 středověkých domů Špalíček. Tuto ojedinělou památku se nakonec díky obavě z možné odmítavé reakce zahraničních odborníků ale podařilo zachránit. 

„Záchrana Špalíčku začala v podstatě až v 60. roce a trvala až do roku 1963. Byla zhotovována podle návrhu architekta Stránského z Prahy. Rekonstrukce proběhla dosti zajímavě. Bylo tam dost ohrožených domů a byly provlečeny ocelovou konstrukcí, která zachytila nosnou část a obvodové zdi byly přichyceny k těmto konstrukcím. Takže tím byla zajištěna stabilita celého Špalíčku,“ popsal autor výstavy Martin Plevný. 

Výstava přibližuje rekonstrukci historického centra prostřednictvím srovnávacích fotografií jednotlivých objektů z doby před, v průběhu a po skončení asanace a pomocí kompletních asanačních plánů. Kromě řady dokumentů a dobových fotografií z přelomu 19. a 20. století, jsou zde vystaveny také archeologické nálezy objevené v průběhu asanace. 

„Archeologický průzkum byl prováděn od roku 1962, později - od roku 1964 byl v Chebu zřízen stálý archeolog. Archeologické průzkumy byly prováděny Akademií věd, archeologickým ústavem pod vedením dr. Hejny a bylo nalezeno slovanské hradiště, jeho velikost a rozsah. Některé exponáty jsou zde vystaveny,“ doplnil Plevný.

Výstavu rekonstrukce historického jádra Chebu si můžete ve výstavním sále muzea prohlédnout až do konce května letošního roku.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy