2001 – Cheb: Chátrající ESKA bude rozprodána po částech (TV Západ)

Bývalý tradiční výrobce jízdních kol ESKA Cheb, který se měl podle záměru posledního majitele přeměnit v moderní logistické a montážní centrum, definitivně zanikl. Po bývalé Esce zůstal pouze rozsáhlý chátrající areál v blízkosti centra města. Na chebské radnici se na sklonku srpna uskutečnila schůzka vedení města s likvidátorkou společnosti Vykoma, jež byla posledním vlastníkem areálu.

dezinfekce

Likvidátorka této firmy se v nedávné době pokusila nabídnout k prodeji celý areál najednou. Žádná z nabídek ale nebyla pro věřitelský výbor finančně adekvátní. Areál proto bude rozdělen na jednotlivé pozemky a výrobní haly a ty budou nyní prodávány odděleně. Část z výnosů by měla být použita na odstranění zhruba 230 tun nebezpečných odpadů, které se v továrně stále nacházejí a již několik let hrozí vážným zamořením půdy a spodních vod. 

„Důležité je tedy to, co říkala paní Bartošková, že se předpokládá, že z výnosu prodeje, kdy dostala od věřitelského výboru souhlas, aby tam nechala zlikvidovat veškeré staré ekologické zátěže, které tam jsou. Tzn., že tam jsou nějaké zbylé chemikálie a snad i nějaké odpadní vody nedočištěné v tom speciálním zařízení, které tam je,“ uvedl Pavel Vanoušek. 

Likvidátorka zároveň městu nabídla k odkoupení, a to za odhadní cenu 60 tisíc korun, sbírku firemních kol a obraz továrny, která dříve vyráběla polovinu všech jízdních kol v bývalém Československu. 

„Já jsem na základě seznamu, který jsem dostal, požádal o stanovisko paní ředitelku muzea, zda by chtěli, aby tyto předměty – jízdní kola, byla městem zakoupena pro potřeby muzea. Ona to uvítala, už i vzhledem k tomu, že již mají nějakou sbírku kol a těchto 12 kol by tu sbírku doplnilo,“ dodal místostarosta.

Jestliže tedy nákup sbírky odsouhlasí městská Rada i zastupitelstvo, mohla by se v příštím roce v chebském muzeu uskutečnit speciální výstava mapující výrobu jízdních kol v zaniklé Esce. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy