2000 – Sokolov: Technické služby čeká transformace (TV Západ)

Sokolovské technické služby čeká v nejbližší době transformace. Od 1. ledna příštího roku již totiž nebudou moci podle nového zákona o obcích fungovat jako rozpočtová organizace města a budou se muset stát obchodní společností. Městská Rada proto doporučila zastupitelstvu, aby se technické služby od příštího roku přeměnily na společnost s ručením omezeným, v níž bude mít město 100% účast.

dezinfekce

Další zvažovanou alternativou byla akciová společnost. Její vznik by byl ale daleko komplikovanější a pro město rovněž i podstatně dražší. Problematickým se ale jeví fakt, že do obchodní společnosti nemohou směřovat nejrůznější státní dotace. 

„Musí to samozřejmě ošetřit i tak, aby to nebránilo příjmu různých dotací městem – viz bazén, který jsme zapsali do vlastnictví sokolovské bytové, protože to bylo výhodné z hlediska daně z přidané hodnoty, pak se objevila možnost dotace a nakonec nepřišla, protože to nebylo v majetku města,“ vysvětlil starosta Karel Černík.

Nejpravděpodobnější je varianta, že majetek technických služeb zůstane nadále ve vlastnictví města, což by bylo pro Sokolov daňově výhodné a na druhé straně by to nebránilo přílivu dotací. Rada se rovněž zabývala personálním vedením nově vznikající společnosti. Jelikož se stávajícím vedením technických služeb panuje spokojenost, padl zde návrh, aby se současný ředitel firmy Pavel Dlouhý stal prvním jednatelem transformované společnosti. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy