2000 – Sokolov: Projekt STOP 24 má zabránit krádežím vozidel (TV Západ)

Sokolov se stal druhým městem v celé České republice, kde se v rámci roku ochrany motorových vozidel rozjel zajímavý projekt STOP 24. Tento projekt spočívá v tom, že si motorista nalepí do pravého dolního rohu zadního okna vozu samolepku se symbolem projektu. Pokud policisté uvidí jet takto označené auto mezi půlnocí a pátou hodinou ranní, vždy prověří, zda v něm jede skutečný majitel nebo případný zloděj.

dezinfekce

Ve Velké Británii, kde myšlenka vznikla, se tímto způsobem podařil snížit počet krádeží vozidel na jednu třetinu. Samolepku si mohou zájemci z celého okresu Sokolov vyzvednout ve Středisku prevence kriminality Městského úřadu Sokolov nebo na Dopravním inspektorátu v Dolním Rychnově. Samolepka je pochopitelně zdarma. Řidič ale musí předložit technické osvědčení od vozidla, ve kterém bude nalepena. 

„Samolepky by měli využívat především řidiči, kteří se svým vozidlem od půlnoci do pěti do rána nejezdí. Význam to má a je to použito proti krádežím vozidel. Tzn., že pokud jede s vozidlem majitel, tak má všechny doklady, pokud policie zastaví takovéto vozidlo a nejsou doklady po ruce, tak je předpoklad, že vozidlo může být odcizeno,“ popsal smysl projektu manažer prevence kriminality Rudolf Volf. 

Další akcí sokolovských policistů, jež proběhne v rámci roku ochrany motorových vozidel, je projekt nazvaný Zaeviduj si své autorádio. Motorista přijde 15. dubna mezi 09:00 a 13:00 hodinou na Dopravní inspektorát Sokolov či Městskou policii Chodov a autorádio si nechá zapsat do speciální databáze. Každý bude potřebovat občanský průkaz, technický průkaz od vozidla a doklady o nabytí přístroje. Takto vzniklá evidence by měla policistům výrazně usnadnit práci. Např. při kontrolách vytipovaných bazarů muži zákona snadno odhalí odcizený přístroj, který zabaví a vrátí původnímu majiteli.   

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy