2000 – Sokolov: Chráněné dílny fungují ve městě již 5 let (TV Západ)

Již téměř pět let fungují v Sokolově Chráněné dílny. Zařízení je určeno k zaměstnávání zdravotně postižených občanů města. Z tohoto důvodu je celý objekt bezbariérový. Zájemci o práci musí splňovat některé podmínky, a to pobírat buď částečný nebo plný invalidní důchod a být držitelem průkazu ZTP a věkově být starší 16 let.

dezinfekce

„V současné době je u nás zaměstnáno cca 50 zaměstnanců. Z toho převážná většina na dílnách. Máme celkem čtyři dílny. Z toho dvě dílny jsou na zakázkovou výrobu, tzn. spolupráce s různými firmami z okresu. A dvě dílny jsou vlastní výroba – košíkařina a keramika, plus jedna truhlárna,“ vyjmenoval vedoucí výroby Petr Hofrichter.

Běžná pracovní doba v dílnách je od 07:00 do 15:00 hodin, je však upravována podle schopností a zdravotní způsobilosti jednotlivých pracovníků. Výrobky zaměstnanců jsou nabízeny ve vlastní vzorkové prodejně přímo v objektu a rovněž na pravidelných trzích na sokolovském náměstí. Největším problémem pro vedení dílen je shánění zakázek. Mezi podnikateli zdejšího regionu totiž není příliš velký zájem o spolupráci. 

„Ze strany firem byl zájem, ale narazili jsme zde na problém objemu zakázky, protože jsme malá firma, která dokáže vyrobit poměrně jen malé množství výrobků a firmy požadovaly většinou velké množství, které jsme nebyli schopni zajistit,“ vysvětlil Hofrichter. 

Objekt chráněných dílen má rovněž kvalitní zázemí. Zaměstnancům i veřejnosti je k dispozici rehabilitační oddělení, kde se provádí ruční masáže či vodoléčba. K dispozici je rovněž sauna, solárium a tělocvična s malou posilovnou. Na zahradě zařízení vybudovali samotní zaměstnanci dráhy pro minigolf. Provoz Chráněných dílen přijde asi na pět milionů korun ročně a kromě vydělaných peněz na něj přispívají také sokolovský městský úřad a úřad práce.    


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy