2000 – Mariánské Lázně: Největší epidemie salmonelózy v republice (TV Západ)

Největší epidemie salmonelózy v České republice za posledních deset let postihla v minulém týdnu Mariánské Lázně. Pozdější laboratorní testy potvrdily, že původcem nákazy byl oběd ve školní jídelně 1. ZŠ, ke kterému byl podáván bramborový salát s kuřecím řízkem.

dezinfekce

„Počet případů přesně ještě neznáme. Ale vzhledem k tomu, že ve školní jídelně připravili 655 obědů, tak se dá očekávat, že bude 655 postižených,“ sdělila ředitelka OHS Jaroslava Hrabáková. 

V prvních dnech po propuknutí epidemie docházelo na vyučování sotva pět desítek dětí a méně než polovina učitelů. Ostatní žáci a dospělí, mezi nimi i 50 důchodců a několik žáků ekonomické školy, kteří do zdejší jídelny docházejí na obědy, zůstalo doma. 

Průběh onemocnění byl totiž dosti těžký. Pacienti trpěli průjmem, zvracením, bolestí hlavy a vysokými teplotami. Celkem 8 lidí muselo být dokonce hospitalizováno v tamní nemocnici. Pracovníci chebské hygienické stanice proto museli učinit mimořádná opatření. 

„Prozatím jsme navštívili 350 rodin, kde se vyskytlo toto onemocnění. Děláme depistáže epidemiologických tak, abychom podchytili potravináře, abychom je vyloučili z pracovní činnosti. A eventuálně další protiepidemiologická opatření abychom uložili,“ dodala Hrabáková.

Zatímco vyučování ve škole se začíná vracet do normálních kolejí, jídelna zůstává nadále uzavřena. Pokud by se prokázalo, že nákaza byla zapříčiněna v důsledku závažného zavinění ze strany pracovníků školní jídelny, pak by mohla být jídelně uložena finanční pokuta až do výše půl milionu korun. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 15.02.2020 09:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy