2000 – Cheb: V Galerii Růžový kopeček vystavuje Svatopluk Klimeš (TV Západ)

V sobotu 7. října byla v chebské Galerii Růžový kopeček slavnostně zahájena výstava prací výtvarníka Svatopluka Klimeše. Jeden z obrazů i samotná výstava nese trochu tajemný název Medvěd u Moabu. Výstava totiž reflektuje motivy z tvorby amerických indiánů mezi nimiž autor nějakou dobu žil.

dezinfekce

„Je to indiánská kresba u městečka Moabu. Myslím, že tam teče Colorado a kolem koryta jsou tam obrovské skály, krásně upálené – ulomené, mají v sobě černé příměsi. Indiáni toho využívali, něco vyškrabávali a dělali tam záznamy – své kresby,“ vysvětlil Svatopluk Klimeš.  

Stejně jako název výstavy je i netradiční postup, pomocí kterého Svatopluk Klimeš obrazy tvoří. Autorovým oblíbeným médiem je oheň. Z tohoto důvodu kontura malby a vymezení jednotlivých symbolů vznikají vypálením mnoha bodů do podkladu.

„Výplň je sypaný popel. Je to popel z novin. Má to symbolický význam, není to jen formální. Noviny – určitá zpráva. Má to i své kouzlo, protože třeba dnes, čím je to modernější médium, tak mnohdy popel, když se spálí, není kupodivu, jak jsou to umělé hmoty, není černý, ale zbělá. Je to jakási hra, se kterou počítám. Pro mě je to jako interní performance,“ dodal Klimeš. 

Zahájení každé Klimešovy výstavy je jakýmsi malým happeningem. Cheb nebyl samozřejmě výjimkou. Autor zde předvedl krátkou performanci, jejíž hlavní součástí byl pochopitelně autorův oblíbený živel oheň. Tato ojedinělá výstava potrvá až do 2. listopadu letošního roku. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy