2000 – Cheb: V Galerii Růžový kopeček probíhá výstava Andělé (TV Západ)

Od 9. prosince probíhá v chebské Galerii Růžový kopeček poslední výstava letošního roku, tedy i tohoto století a tisíciletí, nazvaná Andělé. Expozice představuje dílo dnes již nežijícího pražského výtvarníka a grafika Jiřího Žaluda.

dezinfekce

Hlavním rysem tvorby Jiřího Žaluda je určitá monotematičnost. Autor se totiž po celý svůj život soustředil především na zobrazení andělských křídel, o čemž svědčí přibližně tři desítky vystavených grafických listů. Okrajově se zabýval rovněž tvorbou monstrancí a plastik.

„Těžko říci sakrální, spíše nebeská tématika – tak na tuto se koncentroval nejvíce,“ uvedl kurátor výstavy Michal Pěchouček. 

Jiří Žalud učil více než 30 let na pražské Akademii výtvarných umění. Postupně se zde stal hlavním tiskařem a technologem. Toto zaměření se odrazilo i v jeho vlastní tvorbě, kdy vymýšlel zcela nové grafické postupy a kombinace jednotlivých technik. 

„Třicet let působil jako technolog. Poté, když odešel do důchodu, tak např. asistenti nevěděli, jak se určitá věc dělá, protože on si spoustu věcí vymýšlel. Byla to taková alchymie. Někdy i sám zapomněl, jak to udělal. Kombinoval vše možné a vymýšlel různé postupy,“ dodal Pěchouček.  

Výstava grafických listů Jiřího Žaluda nazvaná Andělé bude probíhat až do 21. ledna příštího roku. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy