2000 – Cheb: V Galerii G4 vystavuje Milota Havránková (TV Západ)

V pátek 2. června byla v chebské Galerii G4 zahájena výstava prací slovenské fotografky Miloty Havránkové. Autorka vystavených děl sice vychází z fotografie, ale jen proto, aby jí dále nejrůznějšími způsoby dotvářela a tak zasahovala do široké škály oborů od knižní ilustrace přes architekturu až módu a reklamní design.

dezinfekce

„Tak dělám to odjakživa. Je to můj koníček. Nemám ráda stereotyp, proto to vzniklo. Začínala jsem klasickou fotografií, ale jsem takový typ, že musím pořád něco zkoušet,“ uvedla autorka vystavovaných děl Milota Havránková. 

Milota Havránková používá ve všech svých aplikacích barvy někdy tlumené a jindy naopak křiklavě dráždivé. Původní fotografie dotváří do nezvyklých tvarů či složitých obrazových kompozic, a to za použití speciálních technik a postupů. Využívá tónování, sítotisk, montáže nebo dokreslení. Z toho logicky vyplývá i autorčin přesah do široké škály dalších uměleckých oborů. 

„Jsem prostě takový člověk, který pořád do něčeho musí rýpat nebo zkoušet či jít proti někomu anebo opačně. Asi je to tím. Takže pořád něco zkouším. Prošla jsem prakticky vším, dělala jsem performanci, video, klasickou a i digitální fotku. V podstatě je to dobré, že to mám vše vyzkoušené a mohu v pedagogické práci hodně pomoct studentům,“ dodala. 

Svým pedagogickým působením na bratislavské škole uměleckého průmyslu Milota Havránková zásadně ovlivnila celou generaci dnes významných fotografů, jako je např. Tono Stano, kteří se k ní jako ke svému inspirativnímu zdroji hlásí. Tuto zajímavou výstavu si mohou všichni zájemci přijít prohlédnout až do 1. července tohoto roku. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy