2000 – Cheb: Studenti byli poznávat čínskou ekonomiku (TV Západ)

Ve dnech 7. až 23. března se uskutečnila cesta 20členné skupiny pedagogů a studentů chebské ekonomické fakulty do exotické Číny. Zájezd byl součástí projektu čínská ekonomická studia, který na zdejší fakultě probíhá již od loňského podzimu. Účastníci se tak přímo na místě mohli seznámit s fungováním čínských podniků a ekonomiky obecně.

dezinfekce

„Přistáli jsme v Hongkongu, ale hlavním cílem bylo město Kanton a také zvláštní hospodářské zóny Šen-čen, Ču-chaj a Macao a některá venkovská sídla v okolí Kantonu. Navštívili jsme také nejkrásnější snad místo v Číně, což je oblast Guilin a Jiangsu. To byla taková perlička v rámci jinak ekonomicky zaměřeného zájezdu,“ popsal popsal vedoucí projektu Jiří Hofman. 

Součástí programu byla rovněž návštěva univerzity v Kantonu, kde byly navázány první kontakty s místními studenty a učiteli. Konkrétní spolupráce by se měla rozjet naplno v příštím roce. Ale hlavním tématem cesty bylo poznání čínské ekonomiky. A tak si skupina Chebanů prohlédla česko-čínský podnik Škoda a porcelánky v okolí Kantonu a rovněž některá venkovská sídla, kde dochází ke spojení průmyslové a zemědělské výroby. 

„Překvapilo nás to, co je na první pohled patrné. To je obrovský stavební boom, který zejména v jižní Číně každého překvapí. Na druhé straně není pro nás stále příznivé to, že Škodovka v Guangzhou v Kantonu není v dobré ekonomické situaci. Stále je v červených číslech a nové vedení Škodovky v Plzni jí dalo vlastně rok šance na to, aby se z této situace dostala. Věříme, že se tak podaří, protože některé obchodní aktivity, které rozvíjejí jsou docela nadějné. My jim samozřejmě držíme palce a rádi bychom do budoucna prostřednictvím našich absolventů také našim podnikům v Číně pomohli,“ uvedl dále. 

Všichni účastníci zájezdu se shodli na tom, že největším šokem pro ně byl systém dopravy ve velkých městech, kde panuje naprostý chaos, ale přesto dochází k minimum havárií. Podobná cesta by se měla uskutečnit i v příštím roce. Z tohoto důvodu autoři projektu zažádali již v těchto dnech o přidělení dotace od grantové agentury České republiky. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy