2000 – Cheb: Nová koncepce údržby historického jádra města (TV Západ)

Vedení chebské radnice zadalo Majetkoprávnímu odboru Městského úřadu vypracování koncepce údržby historického jádra Chebu. Tato část města je památkovou rezervací a většina domů, které se v ní nacházejí, byla vyhlášena za kulturní památky. Dokument by měl být jakýmsi plánem oprav jednotlivých budov v historickém centru do roku 2004.

dezinfekce

„Když se jde do rekonstrukcí budov, které jsou již ve značně zchátralém stavu, je rekonstrukce daleko nákladnější než, když se dělá nějaká pravidelná údržba v době, kdy se to dá ještě zachránit jen nějakými drobnějšími zásahy,“ uvedl starosta Václav Jakl.

Většina domů v historickém jádru, které jsou v majetku města, již mají opraveny fasády a střechy. Materiál by se měl ale týkat budov v soukromém vlastnictví. I na jejich rekonstrukci chce město, ať již z vlastních zdrojů či prostřednictvím státních dotací, finančně přispívat. 

„Dále jsou zde ještě kulturní památky, které nejsou v majetku města. Celé je to ale nutné považovat za památkovou rezervaci a přistupovat k ní koordinovaně. Takže i domy, které nejsou – stát i město přispívá na obnovu domů, v jeho majetku,“ dodal starosta. 

Mimo rekonstrukcí má město v plánu také zástavbu proluk v historickém centru. Již v příštím roce budou vybudovány sítě v ulici Elišky Krásnohorské v těsné blízkosti chebského hradu. Poté bude moci být zahájena výstavba nových budov.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy