2000 – Cheb: Na Jesenici proběhlo cvičení složek IZS (TV Západ)

Ve dnech 20. až 22. června se na Jesenické přehradě uskutečnilo cvičení leteckých instruktorů Hasičských záchranných sborů okresů Západních Čech. Instruktoři si za asistence pilotů vrtulníků Letecké pátrací a záchranné služby Plzeň vyzkoušeli jednotlivé druhy záchranných prací na vodní hladině.

dezinfekce

Cvičení se zúčastnilo 11 hasičských sborů ze Západních Čech, lezecké družstvo sokolovské Báňské záchranné služby a speleologická záchranná služba. Na břehu Jesenické přehrady proběhl nácvik slaňování z vrtulníku. Nad vodní plochu pak byli spouštěni potápěči. Následně proběhla ukázka vytahování zraněných na palubu helikoptéry. 

„Za prvé záchranu z lehkých vodních plavidel – to je nejtěžší co může být. Pokud máte velké plavidlo, tak je to v podstatě jako když je taháte ze země. Takže lehká plavidla. Potom záchranu lidí přímo z vody, kteří se nachází ve vodě. Procvičujeme si slanění do lehkého plavidla, do lodě, vytažení lidí z lodi na jeřábu, v podvěsu. Dále transport lidí v podvěsu na plochu sem,“ popsal jednotlivé části cvičení pplk. Pavel Špilka. 

Všechny tyto druhy záchranných prací se využívají především v oblastech zasažených přírodními katastrofami.

„Tyto metody práce, které uvidíte, se využívaly při záplavách v roce 1997 na Moravě. Myslím si, že výcvik směřuje k určitému účelu, který bude mít význam pro budoucnost v případě, že by někdo v Západních Čechách či nějaká oblast v Západních Čechách byla ohrožena povodněmi nebo podobnou katastrofou,“ dodal. 

Po absolvování této části výcviku se záchranáři přesunuli na Sokolovsko, kde v prostoru místních dolů proběhl nácvik vyprošťování osob z nepřístupných míst. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy