2000 – Cheb: Město chce oživit Františkánské náměstí (TV Západ)

Jednou z priorit kapitoly Podpora cestovního ruchu v Rozvojovém programu města Cheb pro příští rok má být celkové oživení Františkánského náměstí. Rada města proto na svém výjezdním zasedání zavítala i na toto turisticky velmi atraktivní místo nacházející se v samotném historickém jádru města, ale přesto návštěvníky často opomíjeném.

dezinfekce

„Tady je Špejchar – budova, kterou málo lidí zná, tak jednak jsme se chtěli podívat jak vypadá vevnitř a byl zde i nápad to zpřístupnit. Ale poté, co jsme to tu dnes viděli, nevím, zda tento nápad je reálný,“ sdělil starosta města Václav Jakl. 

V následujících letech by tak mělo dojít ke zpřístupnění Františkánského kostela a kláštera s přilehlou zahradou. Uvažovalo se rovněž o turistickém využití budovy tzv. Špejcharu, kterou má v současnosti pronajatou Chebské muzeum. V tomto sedmipatrovém objektu se ale nachází velmi cenný depozitář muzea a proto je přístup do budovy značně omezen. V důsledku toho se otevření Špejcharu návštěvníkům města nejeví jako příliš reálné. 

„Zde jsou přísná opatření. Nevím, jestli je možné domluvit s památkáři tento nápad. Budeme o tom diskutovat,“ dodal starosta. 

Turistické zpřístupnění většiny objektů na Františkánském náměstí si ale vyžádá jejich nákladnou rekonstrukci. Rychlost s jakou dojde k oživení náměstí tedy závisí především na tom, jaký objem prostředků zastupitelé v rámci Rozvojového programu pro rok 2001 vyčlení. Popř. podaří-li se získat na celý projekt státní dotaci. Prvních 350 tisíc korun, které vlastník kostela a kláštera Plzeňské arcibiskupství použil na rekonstrukci střechy, bylo uvolněno již v tomto roce. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy