2000 – Cheb: I letos probíhá měření radonu (TV Západ)

Stejně jako v minulých letech mohou občané z okresu Cheb i letos získat bezplatně detektory pro měření obsahu radonu v bytech a domech. Měření organizuje státní Úřad pro jadernou bezpečnost v rámci Radonového programu České republiky.

dezinfekce

O detektory lze požádat na referátu Životního prostředí Okresního úřadu, který zároveň zajišťuje i vyhodnocování a zaslání výsledku měření. Nejohroženějšími oblastmi okresu jsou Žandovsko a Skalensko, a to díky svému geologickému podloží. 

Měření probíhá zdarma u rodinných či bytových domů, dětských zařízení a veřejných budov. V případě zjištění zvýšeného výskytu radonu, který se usazuje v plicích a může způsobit rakovinu, lze zažádat o poskytnutí státního příspěvku na provedení stavebních úprav či odvětrání objektu. 

V rámci Radonového programu, který byl zahájen v roce 1990, bylo již na chebském okrese zkontrolováno přibližně 1400 objektů a některé budovy, jako např. mateřská škola v Lubech, rovněž podstoupily stavební úpravy, díky nim se zvýšený výskyt radonu normalizoval.  

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy