2000 – Cheb: Hygienici nedoporučují koupání v nádrži Skalka (TV Západ)

Biologický rozbor odebraných vzorků z chebské vodní nádrže Skalka, který provedli pracovníci Okresní hygienické stanice znovu prokázal zvýšený výskyt sinic, a to i toxických druhů, které mohou u některých jedinců vyvolat alergickou reakci a způsobit podráždění pokožky.

dezinfekce

„Z těchto důvodů sledujeme pravidelně – zhruba jednou za čtrnáct dní, kvalitu vody na Skalce, a to na biologický a kyslíkový režim, na chemické ukazatele. Z výsledků, které máme, vyplývá, že nelze doporučit koupání na Skalce. U jiných vodních ploch nemáme žádná omezení,“ uvedl za OS Cheb Ing. Stanislav Wintr. 

K masivnímu rozvoji sinic došlo letos na Skalce již o měsíc dříve než v minulých letech. Důvodem je letošní brzký začátek velmi teplého počasí. Ke špatné kvalitě vody v této přehradě rovněž přispívá její obecně vyšší teplota než je běžné u jiných vodních nádrží. Svoji roli sehrálo také dlouhodobé snížení hladiny vody, ke kterému došlo v průběhu rekonstrukce hráze. Správce přehrady, spol. Povodí Ohře, proto bude zřejmě muset podniknout některá opatření pro zlepšení již trvale špatné kvality vody. Jedním z nich je např. letecký postřik modrou skalicí, který se v minulosti osvědčil. Tato metoda je ovšem velmi finančně náročná. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy