2000 – Cheb: Festival 2000 byl zahájen ekumenickou mší (TV Západ)

Ekumenickou mší v katolickém kostele sv. Mikuláše v Chebu byl v neděli 21. května zahájen Festival 2000 připravovaný církevními organizacemi od nás i ze sousedního Německa. Součástí setkání byla rovněž rozprava mezi pozvanými osobnostmi z obou stran hranice na historickém chebském náměstí.

dezinfekce

Festival společně uspořádali Euroregio Egrensis, město Cheb a Ackermann-Gemeinde a další církevní organizace z Čech i Německa. Akce měla za cíl přispět k vzájemnému poznání a ke zlepšení vztahů nejen mezi věřícími z oboru stran hranice. Ekumenickou mši sloužili společně katoličtí, evangeličtí a duchovní dalších církví. 

Sešel se zde např. senior Česko-bratrské církve evangelické Pavel Smetana, katolický biskup František Radkovský či Zemský biskup evangelicko-luteránské církev Eberhard Dietrich. V odpoledních hodinách pak zahájila moderátorka Marta Skarlandtová besedu o česko-německých vztazích.   

„Německo 21. století už není nebezpečím, jako tomu bylo kdysi nebezpečným pro vás, neboť my chceme, jak je mottem tohoto festivalu, vkročit společně s vámi do nového století,“ uvedl v projevu předseda Duryňské vlády Bernhard Vogel.

V diskusi, které se dále zúčastnili např. starosta města Chebu Václav Jakl či státní tajemnice bavorského Ministerstva zemědělství Marie Deml, zazněla jednoznačná podpora vstupu České republiky do Evropské unie. Byla rovněž vyzdvižena důležitost vztahu mezi Čechy a Němci, které se podle slov zúčastněných vymykají běžným diplomatickým zvyklostem. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy