1999 – Cheb: Toni Martina vystavuje v G4 (TV Západ)

V Chebské galerii fotografie G4 v Kamenné ulici byla v pátek 3. září zahájena nevšední výstava Covent Garden Piazza v Londýně Toni Martina. Autor totiž není fotograf nýbrž grafik.

dezinfekce

„Můj kontakt na galerii G4 vznikl tak, že Zbyněk Illek zde pořádá pravidelné pracovní dílny. V roce 1991 nebo 1992 se jí zúčastnil můj přítel John Rigby. Když ho později navštívil Zbyněk v Londýně, zavedl ho John do mého ateliéru. Zbyňka zaujal styl mých grafik, který má svým žánrovým pojetím mnoho styčných bodů s grafickým dokumentem,“ řekl autor Toni Martina. 

Toniho grafika je totiž podobná fotopohlednici. Nedělá však žádné krajinky, ale výseky z každodenního života jedné části Londýna. Místo skicáře autor používá fotoaparát a z míst, která ho zaujmou sbírá fotomateriál pro budoucí obraz. V galerii jsou proto vystaveny nejen tyto samotné grafiky, ale i pracovní snímky. 

„My jsme sem přijeli se ženou a dítětem v karavanu. Teď budeme tři týdny cestovat po Čechách. Určitě pojedeme do jižních Čech a na Moravu. Když to stihneme, chtěli bychom objet celou Českou republiku. Na této cestě vznikne určitě mnoho fotek, které použiji pro svou tvorbu. Jsem zde poprvé, ale rozhodně ne naposledy,“ sdělil Martina.  

Samotnou vernisáž zahájil úvodním slovem a krátkým představením autora ředitel galerie Zbyněk Illek. Pak již mohli návštěvníci, mezi kterými nechyběl ani chebský starosta města Ing. Václav Jakl, začít s prohlídkou autorových grafik a přiložených fotografií. Z nich si Toni rád vybírá určité typy lidí, oblečení, účesy nebo situace, které pak přenese do samotného díla. K příjemné atmosféře vernisáže výstavy, která potrvá do 27. září přispělo vystoupení mariánskolázeňské skupiny Jazz Memory. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy