Zlato klesá směrem k 1 750 USD, když se americký dolar zotavuje

0

cena zlata, zlato, komerční sdělení


V minulém týdnu cena zlata klesla na oblast 1 750 USD poté, co se v průběhu dne vyšplhala nad 1 760 USD za 1 unci. Americký dolar těží ze zhoršující se nálady na trhu na začátku americké seance, což nutí XAU/USD pokračovat v poklesu. Více informací o cenovém vývoji zlata si povíme v tomto článku.

Základní přehled

Cena zlata obrací vnitrodenní pokles k oblasti 1 746 USD a během první poloviny evropské seance se vyšplhala na více než týdenní maximum. V současnosti se obchoduje těsně nad úrovní 1 760 USD za unci zlata.

V době psaní článku se cena za gram zlata pohybuje na úrovni – 56 dolarů.

Cenu zlata nadále podporuje slabý dolar

Vyhlídky na méně agresivní zpřísnění politiky ze strany Federálního rezervního systému nadále zatěžují dolar, ze kterého naopak profituje zlato denominované v dolarech.

Zápis z listopadového zasedání Federálního výboru pro volný trh (FOMC) zveřejněný minulý týden odhalil, že podstatná většina členů usoudila, že pomalejší tempo zvyšování úrokových sazeb by bylo brzy vhodné. Kromě toho byli členové FOMC většinou spokojeni s tím, že mohli přestat zvyšovat sazby dopředu a postupovat po menších krocích.

Klesající výnosy amerických státních dluhopisů dále profitují z ceny zlata

Hodnocení zápisu mezitím upevnilo tržní sázky na relativně menší zvýšení úrokových sazeb o 50 bazických bodů na příštím zasedání FOMC v prosinci. Je to zřejmé z prodloužení nedávného poklesu výnosů amerických státních dluhopisů, což se považuje za další faktor, který zatěžuje americký dolar.

Výnos benchmarkového 10letého vládního dluhopisu USA ve skutečnosti klesá na nejnižší úroveň od září a dále přispívá ke zvyšování přílivu investic do zlata.

Trápení COVID-19 v Číně také zvyšuje cenu zlata

Čína v sobotu hlásila rekordně vysoký počet denních infekcí. Kromě toho veřejná nespokojenost s opatřeními vyvolala protesty v celé Číně a vyvolala obavy z dalšího zpomalení hospodářské aktivity. To si zase vybírá svoji daň na globálním rizikovém sentimentu a zvyšuje poptávku po zlatě jako bezpečném přístavu v době nepokojů.

Zdá se, že cena zlata se bude dále růst

Zdá se, že fundamentální pozadí je pevně nakloněno ve prospěch býčích obchodníků a podporuje vyhlídky na další intradenní pohyb ceny zlata směrem vzhůru. Při absenci jakýchkoli relevantních makrodat z USA budou obchodníci v pondělí čerpat podněty z projevů vlivných členů FOMC - prezidenta Fedu St. Louis Jamese Bullarda a prezidenta newyorského Fedu Johna Williamse.

Článek přeložil a upravil Lukáš Ištvan, soukromý investor z webu www.winsidetrading.com.

Zdroj článku: https://www.fxstreet.com/markets/commodities/metals/gold.


Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář