V Karlovarském kraji byl zřízen první POL POINT

0

policie, pol point, kynžvart, občan, kontaktní místo, karlovarský kraj


Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje rozšiřuje služby pro občany v našem kraji. Jako první mohou občané Lázní Kynžvart a jeho okolí od 30. listopadu 2021 využít možnost moderního a efektivního způsobu komunikace s Policií ČR, a to prostřednictvím nově zřízeného POL POINTU – kontaktního místa policie.

Z budovy Městského úřadu Lázní Kynžvart z bezobslužné místnosti mohou občané podat jakékoliv oznámení o spáchání trestného činu nebo jiného protiprávního jednání. 

POL POINT – kontaktní místo policie je pilotní projekt Krajského ředitelství policie Středočeského kraje, který byl spuštěn v únoru roku 2020. V rámci zmíněné infrastruktury jsou budována místa s videokonferenčními jednotkami, která jsou přímo dostupná občanům na území kraje. Současně je vytvořeno centrální místo (operační místnost), které je obsazeno policistou, který je schopen komunikovat s oznamovateli na jakémkoliv terminálu. Policista může bezodkladně provádět příjem oznámení a dokumentovat jej. Virtuální způsob komunikace umožňuje přijmout oznámení z jakéhokoliv místa a přijaté oznámení obratem postoupit příslušnému policejnímu orgánu k dalšímu šetření. Občan, který oznámení podává, nemusí nic podepisovat, protože průběh celého výslechu se nahrává a nahrávka se přikládá ke spisu.

Fungování nově zřízeného POL POINTu představil ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje brig. gen. Václav Kučera společně s ředitelem Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje plk. Petrem Macháčkem zástupci Městského úřadu Lázní Kynžvart tajemníkovi Václavu Vrzalovi, který si POL POINT vyzkoušel jako první v praxi.  

Karlovarská policie převzala z pilotního projektu POL POINT Krajského ředitelství policie Středočeského kraje dva základní způsoby komunikace podle místa, odkud občan s policistou komunikuje.

Prvním způsobem je vybudování bezobslužné místnosti na městském úřadě, kam může občan vstoupit a bez jakéhokoliv vlastního zásahu začít komunikovat prostřednictvím umístěného videokonferenčního zařízení s policistou, který videokonferenci ovládá z operační místnosti na Krajském ředitelství policie Středočeského kraje.

V případě, že se občan dostaví na městský úřad v době provozních hodin, může zazvonit na označený zvonek a po sdělení požadavku je automaticky vpuštěn do místnosti, kde se nachází monitor, který se automaticky zapne a policista z operačního střediska s občanem komunikuje videokonferenčně. Občan nemusí nic ovládat a před zahájením úkonu je poučen a upozorněn na pořizování nahrávky. Za oznamovatelem, který je vpuštěn do takové místnosti, nemůže nikdo další vstoupit, pokud není vstup na dálku policistou umožněn. Naopak občan může z takové místnosti kdykoliv volně odejít. Výhodou těchto místností je nejen jejich technické vybavení, ale i vytvoření „bezpečné zóny“ pro oznamovatele.

Druhým způsobem je možnost komunikace z místa čistě virtuálního, tedy z libovolného technického zařízení (např. osobní počítač, notebook, tablet, telefon) občana, který se prostřednictvím tzv. softwarového klienta připojí z veřejné sítě zabezpečeným způsobem do VPN sítě.

POL POINT je další nová alternativa, kterou policie nabízí službu občanům a prostřednictvím které lze oznámit jakékoliv protiprávní jednání. V žádném případě však nenahrazuje tísňovou linku 158. Pro oznámení, která nesnesou odkladu s ohledem na život a zdraví, i nadále slouží linka tísňového volání 158.

„Velice si vážím a cením toho, že nás kolegové ze Středočeského kraje zapojili do tohoto projektu a mohl tak v Karlovarském kraji vzniknout první POL POINT. Lidé z Lázní Kynžvart a blízkého okolí tak mají možnost moderně a hlavně efektivně komunikovat s Policií České republiky. Pevně věřím, že tato služba bude přínosná pro všechny strany. Budeme usilovat o to, aby v Karlovarském kraji vznikla další taková místa.“, uvedl krajský ředitel plk. Petr Macháček.

mjr. Bc. Kateřina Pešková


Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář