Světový den boje proti mozkové mrtvici

0

karlovy vary, světový den, boj, mozek, čas, růžová barva, nasvícení, dominanty, projekt, mozková mrtvice, informace, veřejnost, úmrtí


Karlovy Vary a celá řada dalších měst se připojila k iniciativě upozorňující na problematiku cévní mozkové příhody, která je druhou nejčastější příčinou úmrtí v Česku. Karlovarské dominanty – rozhledna Diana a Goethova vyhlídka – budou proto v sobotu večer osvíceny růžově. Právě růžová je barvou projektu Čas je mozek, jehož posláním je informovat širokou veřejnost o příznacích mozkové mrtvice a možnostech včasné pomoci.

„Ani v době, kdy bojujeme s celosvětovou pandemií nemoci covidu-19, nesmíme zapomínat na další závažná onemocnění. Mozková mrtvice zasáhne každoročně téměř 30 000 pacientů a má na svědomí více než 2 000 lidských životů,“ říká předsedkyně správní rady Nadačního fondu Čas je mozek, Štěpánka Loužecká.

„Vážíme si podpory měst, které podporují naší osvětovou kampaň. Přispívají tak k větší informovanosti lidí, a tím ke včasné pomoci postiženým,“ dodává. 

„Karlovy Vary jsou městem zdraví, a proto jsme neváhali se ke kampani připojit. I jako lázeňské město říkáme, že prevence je vždy jednodušší, méně bolestivá a také méně nákladná, než léčení následků. To platí i zde,“ uvedla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová.  

V případě řešení mozkové mrtvice je klíčovým faktorem čas, a proto je jedním z cílů kampaně zaštítěné Cerebrovaskulární sekcí České neurologické společnosti ČLS JEP a Českou společností intervenční radiologie ČLS JEP zvýšit počet pacientů, kteří zavčas rozpoznají její symptomy a co nejdříve zahájí léčbu. Víc, než u kterékoliv jiné nemoci platí, že čím dřív léčba započne, tím vyšší je šance na úplné zotavení pacienta.

„Mozkovou cévní příhodu je potřeba řešit v ideálním případě okamžitě. Stačí pár hodin a následky i přes vyspělé technologie už nedokážeme zvrátit,“ vysvětluje neurolog MUDr. Igor Karpowicz.

„Je nutné širokou veřejnost informovat o možnostech prevence a současně poskytnout dostatek informací, aby byli pacienti schopni cévní mozkovou příhodu včas rozpoznat,“ uvedl dále. 

Krom karlovarské radnice se růžově rozsvítí Tančící dům v Praze, Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem, Olomoucká radnice, Sloup Nejsvětější Trojice, Galerie města Olomouce, radnice ve Zlíně a balkon Mahenova divadla v Brně. 

Nadační fond Čas je mozek děkuje městu Kalovy Vary za pomoc při realizaci akce. 


Zdroj: Jan Kopál, tiskový mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary
Foto (logo): Magistrát města Karlovy Vary



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář