Sokolov: Iktové centrum obhájilo evropský certifikát

0

sokolov, nemocnice, nemocnice sokolov, neurologie, iktové centrum, certifikát, penta hospitals, karlovarský kraj, region24


Iktové centrum Nemocnice Sokolov obhájilo za rok 2021 evropskou certifikaci ESO (European Stroke Organisation). Ta je potvrzením vysokých standardů tohoto centra a garancí, že pacient dostává v sokolovské nemocnici kvalitativně zcela srovnatelnou diagnostickou i léčebnou péči jako v nejlepších iktových centrech v Evropě. V Sokolově ji ročně využije kolem 400 pacientů s akutní cévní mozkovou příhodou..

“Certifikace hodnotí především nastavení standardů péče a její kvalitu na daném pracovišti. Jde například o rychlost managementu příjmu pacienta, rychlost a komplexnost provedení vyšetření, nebo podání léčby. V součtu parametrů nám byl udělen takzvaný zlatý status,” říká Aleš Novák, vedoucí lékař Iktového centra a zástupce primáře Neurologického oddělení Nemocnice Sokolov. Tímto certifikátem iniciativa Angels, která pod záštitou ESO hodnocení provádí potvrzuje, že Iktové centrum v Sokolově splňuje potřebné parametry a pacient zde dostane léčbu na stejné odborné úrovni, jako na kterémkoliv obdobném pracovišti v Evropské unii.

Evropská certifikace ESO přitom není jediným hodnocením kvality péče, kterým Iktové centrum v Sokolově úspěšně prošlo. V březnu 2021 obdrželo také certifikaci QASC (Quality of Acute Stroke Care) zaměřenou na hodnocení kvality sesterské ošetřovatelské péče v akutní fázi CMP. Při té se hodnotila poskytovaná péče v sokolovském centru za roky 2017 až 2021 a tato certifikace je platná až do roku 2025. „Samozřejmě pro nás jako menší nemocnici je velmi důležité držet krok s těmi nejlepšími. Proto si úspěšné certifikace ESO Angels Awards za rok 2021 velmi cením a věřím, že budeme úspěšní i v nadcházejících letech.“

Iktové centrum Nemocnice Sokolov je jedním ze dvou pracovišť svého druhu v regionu. V roce 2021 ošetřilo 400 pacientů s akutní cévní mozkovou příhodou, z toho většina (86 procent) byli pacienti s cévní mozkovou příhodou ischemického původu, tedy při uzávěru některé mozkové tepny. Specifická trombolytická léčba byla poskytnuta téměř stovce pacientů.

Iktové centrum Nemocnice Sokolov velmi úzce spolupracuje také s dalšími specializovanými pracovišti, jako je FN Plzeň, ÚVN Střešovice nebo FN Motol, například při realizaci mechanické trombektomie a některých dalších vysoce specializovaných výkonech. Spolu s nimi tak loni řešilo péči o téměř desítky nejzávažnějších sokolovských pacientů. Kromě akutní iktové péče poskytuje oddělení svým pacientům i služby neurosonografické laboratoře a cerebrovaskulární poradnu s nadregionální působností. 




Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář