Region: Potřebujeme bezpečnější a plynulejší dopravu, zní z Okrouhlé a z Drmoulu

0

oktouhlá, drmoul, obchvat, silnice, infrastruktura, jednání, petr kuhánek, karlovy vary, hejtan


Zástupci Karlovarského kraje během další pracovní cesty do obcí zamířili tentokrát na Chebsko. Jejich cílem se staly obce Okrouhlá a Drmoul. Hejtman Petr Kulhánek a krajská radní Vít Hromádko diskutovali se starosty především o opatřeních, která by pomohla k bezpečnější dopravní situaci, a také o lepší návaznosti některých spojů.

StarostaOkrouhlé Jaroslav Zilvar nejprve seznámil představitele kraje sproblémem, jenž se týká autobusových zastávek umístěných navysoce frekventované silnici I. třídy. Některé spoje nezajíždějído obce a staví u těchto zastávek, což je zejména pro senioryvelký problém, protože musí přejít silnici s intenzivnímprovozem.„Obec také trápí chybějící odbočovací pruh ze silnice I/21do obce. Vzhledem k tomu, že jde o hlavní tah mezi MariánskýmiLázněmi a připojením na dálnici, i tady je velmi rušno a vznikácelá řada nebezpečných situací. Naším úkolem je tedy řícisi s vedením ŘSD, zda by bylo možné odbočovací pruh vybudovat,a do doby jeho dokončení požádat policii o snížení rychlosti ukřižovatky,“ vysvětlilhejtman Petr Kulhánek.

Tenbude s Koordinátorem integrovaného dopravního systémuKarlovarského kraje také jednat o návaznosti autobusů z Okrouhléna vlaky vyjíždějící z nádraží v Mariánských Lázních, kdečasto chybějí jen minuty k tomu, aby cestující stihlipřestoupit. Podle místostarosty Josefa Voráčka se dlouhodoběnedaří zajistit lepší spolupráci s Českou poštou, doručovánízásilek do Okrouhlé probíhá jen jednou týdně, kvalitu služebnavíc ovlivňuje velká fluktuace zaměstnanců pošty. Obec rovněžvyužila možnost čerpat krajskou dotaci pro místní prodejnu.„Žádatale také můžete prostřednictvím kraje o dotaci z ministerskéhoprogramu „Obchůdek“, z něhož lze získat na provoz prodejny až130 tisíc korun. Žádosti se budou podávat v průběhu ledna,“vysvětlil krajský radní Vít Hromádko.

V Drmoulu představil starosta Josef Švajgl plánovaný projektvýstavby vodních nádrží, které by měly pomoci zadržovat voduv krajině. Na jejich vybudování chtěla obec získat pozemek odStátního pozemkového úřadu. Bohužel cena je z pohledu starostyneúměrně vysoká. „Sezástupci obce jsme také probrali současné fungování Národnísportovní agentury, které nyní komplikuje kromě jinéhonadbytečná byrokracie. Změnit by to mohl nástup nového vedeníagentury. Vedení obce se též zajímalo o to, jestli by kraj,podobně jako provádí centrální nákup energií, mohl centrálněsoutěžit výhodnější úvěrový rámec u bank. Přislíbil jsemvedení obce, že o tom budeme jednat a co nejdříve starostuinformovat. Zkusím také řešit možnost spolufinancování kraje vpřípadě projektů těch obcí, které žádají o evropské dotacena velké akce,“ dodalhejtman. V doprovodu starosty si pak zástupci kraje prohlédli místav obci, kde dojde k úpravám, jež mají přispět k bezpečnějšídopravě.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář