Region: Ostrov hostil soutěž hasičů ve vyprošťování

0

hasiči, ostrov, město ostrov, cvičení, vyprošťování, hzs, hzs ostrov, karlovarský kraj


Vyprošťování zraněných osob ze zdeformovaných vozidel po dopravních nehodách je jednou ze specifických činností, které v rámci IZS vykonávají pouze hasiči. Kromě pravidelné odborné přípravy se hasiči připravují na tyto zásahy i při soutěžích ve vyprošťování.

A jedna taková soutěž se uskutečnila v sobotu 20. května v Ostrově na Karlovarsku. Jednalo se o pohárovou soutěž starosty města Ostrov a zároveň krajskou postupovou soutěž pro nominaci na oficiálním mistroství republiky v této disciplíně.

Pro soutěžní družstva byly připraveny scénáře simulovaných dopravních nehod, která vychází z reálných situací na silnicích. Tyto scénáře jsou připravovány tak, aby každé soutěžní družstvo muselo použít při svém pokusu hydraulické vyprošťovací nástroje. Činnost hasičů vždy bedlivě sleduje tým rozhodčích, kteří přidělují body ve třech kategoriích. Hodností se taktika vedení zásahu, technické provedení a poskytnutí předlékařské zdravotní péče. Dalším důležitým aspektem je čas na provedení pokusu. Zraněná osoba musí být vyproštěna a předána do dvaceti minut, po přetáhnutí tohoto limitu je pokus družstva neplatný. Zároveň pokud je čas pokusu delší než patnáct minut, přidávají se trestné body.

Soutěž v Ostrově byla rozdělena na kategorii profesionálních a dobrovolných hasičů. Toto rozdělení se týkalo pouze vyhlášení výsledků, samotné provedení, příprava scénářů i hodnocení rozhodčích bylo pro obě kategorie totožné. Pohár starosty města v kategorii profesionálních hasičů vyhrálo družstvo ze stanice Hořovice ze Středočeského kraje. Jedná se o velice zkušený tým a pravidelného účastníka soutěží ve vyprošťování na těch nejvyšších úrovních. Hasiči z Hořovic byly nejlepší ve všech hodnocených částech, tedy taktice, technice i zdravotní části. Druhé místo získal neméně zkušený tým, a to hasiči ze stanice Lidická v Brně. Toto družstvo je aktuálním držitelem mistra republiky v této disciplíně. Třetí skončili hasiči ze stanice Karlovy Vary. V krajské postupové soutěži to jsou tak karlovarští hasiči, kteří budou za kraj závodit na mistrovství republiky. V kategorii dobrovolných hasičů si nejvyšší bodový zisk od rozhodčích připsalo domácí družstvo hasičů z Ostrova. Také ostrovští hasiči vyhráli ve všech třech bodovaných částech. Druhé místo si odvezli hasiči ze Zbirohu, třetí pozice patří dobrovolné jednotce z Dolního Žandova. Postupujícím v krajské soutěži tak je družstvo z Ostrova.

Zdroj: HZS Karlovarského kraje



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář