Region: Nízkopříjmové domácnosti opět dosáhnou na kotlíkové dotace

0

karlovy vary, dotace, kotlíkové dotace, topení, vytápění, karlovarský kraj, region, domácnosti


Karlovarský kraj rozdělí nízkopříjmovým domácnostem na výměnu kotlů zhruba 29 milionů korun. Pokud získá prostředky od Ministerstva životního prostředí, k vyhlášení výzvy dojde koncem června tohoto roku. Rozhodlo o tom Zastupitelstvo Karlovarského kraje na svém posledním dubnovém zasedání.

„Kotlíkové dotace mají pomoci domácnostem s nízkými příjmy zrealizovat potřebnou výměnu kotle za ekologičtější zdroj vytápění. Připomínám, že lidé musí staré neekologické kotle vyměnit do září 2024. Zároveň pokračujeme ve snaze o zkvalitnění ovzduší, což je pro náš lázeňský kraj nezbytné. Pokud vše dobře dopadne, rádi bychom výzvu vyhlásili ke konci června. O dotace budou moci žádat senioři se starobním důchodem, invalidé ve třetím stupni invalidity nebo lidé, kteří pobírají příspěvek na bydlení,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Dalibor Blažek.

Podpořena bude výměna emisně nevyhovujících kotlů na tuhá paliva za kotle na biomasu či tepelná čerpadla. V případě pořízení kotle na biomasu s ručním či automatickým přikládáním bude možné získat dotaci ve výši maximálně 130 tisíc korun, u tepelného čerpadla pak nejvýše 180 tisíc korun. Dotace činí maximálně 95 procent z celkových způsobilých nákladů, přičemž žadatel se na financování projektu podílí nejméně 5 procenty.

„Počítáme, že v tuto chvíli budeme moci uspokojit zhruba 200 žadatelů, kteří splní podmínky. Protože se jedná o dotaci pro nízkopříjmové občany, bude možnost poskytnout jim část finančních prostředků také zálohově dopředu tak, aby se mohli o dotaci hlásit i lidé, kteří v tuto chvíli nemají našetřenou plnou částku nutnou k realizaci,“ doplnil náměstek hejtmana Dalibor Blažek.

Kotlíkové dotace poskytuje Karlovarský kraj již od roku 2016 a od počátku je o ně veliký zájem. V první vlně bylo proplaceno na 624 výměn kotlů za téměř 71 milionů korun. V druhé vlně pak bylo podpořeno 621 žádostí v celkovém objemu přesahující 63 milionů korun. Ve třetí vlně získalo dotaci 1081 dílčích projektů za více jak 120 milionů korun s tím, že na dofinancování čeká ještě přes 200 žádostí. V poslední čtvrté vlně, která byla určena pro nízkopříjmové domácnosti, bylo přijato 359 žádostí. Momentálně dobíhá uzavírání smluv s žadateli a prozatím bylo proplaceno 108 dílčích projektů za více než 15 milionů korun.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář