Příběh Martínka z Karlovarska

0

karlovarsko, martínek, dobrý anděl, pomoc, rodina, zdravotní stav, nemonice


Osud nadělil šestiletému Martínkovi autismus, epilepsii, poruchu imunity, astma a mnoho dalšího.

Manželé Lada a Martin žijí společně s dětmi, osmiletou Amálkou a pětiletým Martínkem, v Nové Roli na Karlovarsku. Poklidný život rodiny se však narozením jejich syna velmi změnil.

„Martínek se narodil jako zdánlivě zdravý chlapeček. Bohužel ho během několika týdnů začaly trápit záněty oušek vyvolané pneumokokovou infekcí. Kvůli infekci docházelo často k protržení bubínku, což bylo vždy doprovázeno upadnutím do bezvědomí, zvracením a průjmy. Ve většině případů tyto stavy končily hospitalizací v nemocnici. Postupem času se k jeho problémům přidala porucha imunity, astma a k tomu ošklivý atopický ekzém,“ uvádí paní Lada.

 Ve třech letech byl pak Martínkovi diagnostikován autismus s poruchou chování, sklony k agresivitě a sebepoškozování. Jeho zdravotní stav navíc komplikuje epilepsie a stravovací omezení.

„Vzhledem k častým průjmům a bolestem bříška mu lékaři nakonec zjistili i zvýšenou náchylnost k zánětům střev, žaludku a také alergii na laktózu, kvůli čemuž musí dodržovat bezezbytkovou a bezlaktózovou stravu s omezením lepku,“ doplňuje výčet toho, s čím se Martínek potýká, jeho maminka.

Asi před dvěma měsíci došlo u Martínka k výraznému zhoršení krátkodobé paměti, což je další rána pro jeho už tak dost komplikovaný život.

„Například v půli cesty na záchod zapomene, kam šel, začne dělat něco jiného a bohužel se počůrá,“ vysvětluje paní Lada. 

Když to jeho zdravotní stav dovolí, dochází Martínek do školky nebo stacionáře. Zvládne tam ale strávit maximálně 3 hodiny denně, proto se jeho maminka nemůže vrátit do zaměstnání.

„Jsme tak finančně závislí na platu mého manžela, příspěvku na péči a příspěvků Dobrých andělů. Ty nám dávají sílu a naději, že to zvládneme. Díky nim může Martínek jezdit na hipoterapie (rehabilitace na koních) a můžeme mu dopřát stravu a léky, které mu zabírají. A pomáhají i jeho sestřičce Amálce. Díky nim může chodit na kroužky, co ji baví. Nemohu proto ani slovy vyjádřit, jak moc bych chtěla všem Dobrým andělům poděkovat. Jejich pomoci a podpory si velmi vážíme,“ dodává paní Lada.

Chcete-li se stát Dobrým andělem a začít pomáhat rodinám, které postihla vážná nemoc, je to jednoduché. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz a začít přispívat libovolnou částkou. Prostřednictvím svého Andělského účtu pak můžete sledovat, které konkrétní rodině jste pomohli. Nadace Dobrý anděl garantuje, že veškeré příspěvky dárců odevzdá rodinám, které se potýkají s vážným onemocněním jednoho ze svých členů, do posledního haléře.


Zdroj: Zuzana Vítková, nadace DOBRÝ ANDĚL


Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář