Meteorologové varují před vysokými teplotami a vznikem požárů

0

meteorologové, varování, výstraha, vysoké teploty, požár, vznik, nebezpečí


Varování před vysokými teplotami je v platnosti od dnešního dne až do 19.6.2021 a platí pro kraje: Hlavní město Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Karlovarský kraj, Liberecký kraj, Jihomoravský kraj.

Odpolední teploty překročí 31 °C.

Doporučení ke zmírnění následků jevu: 
Vysoká zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace. Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech.

Nebezpečí požárů
Výstraha platí od 12:00 hodin dne 18.6.2021 do 22.6.2021, a to pro kraje: Hlavní město Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj.

Doporučení ke zmírnění následků jevu: 
V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů. Nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány. Dbát na úsporné hospodaření s vodou.


Zdroj: Český hydrometeorologický ústav



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář