Mariánské Lázně lákají na zimní sporty

10

mariánské lázně, sport, historie, zimní sporty, lyžování, běžky, běžecké tratě, zima, sníh, lyže, boby, sáně


Mariánské Lázně lákají na zimní dovolenou nejen svou celoroční možností zlepšit si zdraví a absolvovat celou řadu cenných procedur, které napomáhají k posílení imunitního systému. Mariánské Lázně byly vždy předmětem zájmu o zimní sporty. A to není náhoda, protože právě zimní sporty mají ve městě dlouhou tradici a zajímavou historii.

Zimní sporty se v Mariánkách aktivně rozvíjely, protože po intenzivní práci v letní sezóně, kdy nebyla příležitost se nadechnout, natož sportovat, přicházel v zimě blažený čas odpočinku a sportu. Proto se také Mariánskolázeňští proslavili více v lyžování, sáňkování a bruslení než v jiných sportech. Všechny svážné ulice, cesty i terénní svahy sloužily sáňkařům. A pokud zrovna neprobíhaly závody na bobech, jezdilo se i na jejich dráze. Počátkem 20. století byl založen sáňkařský klub (Rodelclub), později přejmenovaný na Zimní sportovní klub W.S.C. (Winter Sport Club), který sdružoval všechny zimní sportovce. 

V zimě 1923–24 byla v Mariánských Lázních vyhlášena první oficiální zimní sportovní sezona. Byl již pátý rok po první světové válce a hospodářská krize stále lázně trápila, muselo se tedy něco udělat, aby se zvýšila jejich návštěvnost. Tak vznikl geniální marketingový krok – uspořádat otevření zimní sezony. Winter Spor Club přesvědčil hoteliéry, aby otevřeli podniky i v zimě. Připravila se nabídka pro lázeňské hosty, hlavní atrakcí byla bobová dráha od Krakonoše až k bývalé tržnici, dlouhá 1000 m a elektricky osvětlená. Byla rovněž velká nabídka lyžařských kurzů, byly organizovány lyžařské výpravy na Kladskou, na Vlčí hřbet či na Lesnou. Pro milovníky bruslení byla připravena přírodní kluziště, která vznikla na tenisových kurtech u Lesního pramene a v parku pod Lilem. 

Proto neztrácejte čas a využijte nabídky zimních sportů v Mariánských Lázních i dnes. Vyrazte na běžky na jednu z nejkrásnějších a nejkvalitnějších tratí, ve kterou se v zimě mění areál Royal Golf Clubu. Nachází se ve výšce 760 metrů nad mořem, sníh zde proto vydrží dlouho. Běžky můžete prostřídat se sjezdovým lyžováním; přímo v centru města se nachází modrá, červená a černá sjezdovka. 1. ledna zahájil skiareál Mariánky zimní sezonu. V provozu je kabinková lanová dráha, sjezdovka Krakonoška, levý lyžařský vlek, levá část Slalomáku, Dětský park s pojízdným kobercem a připravena je i lyžařská škola, půjčovna lyží, servis a stánek s občerstvením. Pokud raději bruslíte, zavítejte na zimní stadion. 

V textu byly použity materiály z Hamelika.cz.

Poznámka redakce pro milovníky pěnivého moku: navštivte pivní lázně, kde každý hotelový pokoj má svou vlastní pípu.


Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář