Karlovarsko: Z cizí karty utratil 300 tisíc

0

karlovarsko, karta, ztráta, škoda, policie, nález, pin kód


Začátkem července roku 2018 měla sedmaosmdesátiletá žena ze Spolkové republiky Německo ztratit svou platební kartu. Ztráty si však hned nevšimla a kartu tudíž nezablokovala. Ještě tentýž den jí měl nalézt jednapadesátiletý muž z Karlovarska. Místo odevzdání na příslušný úřad si měl však nález ponechat. Díky přiloženému PIN kódu měl v následujících čtyřech dnech s kartou zacházet jako s vlastní.

Na různých místech na Karlovarsku měl v desítkách případech zaplatit za různé zboží v obchodech či provést neoprávněné výběry z bankomatů. Tímto se měl neoprávněně obohatit o téměř 300 tisíc korun.

Karlovarští kriminalisté zahájili trestní stíhání a muže obvinili ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

V případě prokázání viny hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody až na pět let za způsobenou větší škodu.

"V souvislosti s tímto případech bychom chtěli upozornit, aby si lidé neukládali svůj PIN kód od platební karty do její blízkosti. Pokud si PIN kód nepamatujete, může být rozumnějším řešením uložení čtyřmístného čísla například do Vašeho mobilního telefonu. U bezkontaktního platebního styku si raději nastavte potřebný denní limit u obchodníka. Neusnadňujte práci zlodějům," uvedla nprap. Eva Valtová.


Zdroj: Policie ČR



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář