Jste rádi aktivní a nevyhýbáte se diskusi? Staňte se členy Krajského parlamentu dětí a mládeže

0

parlament, děti, mládež, karlovarský kraj, krajský úřad, diskuse, řešení, problémy, nápady


Poprvé v historii by měl začít v našem regionu pracovat Krajský parlament dětí a mládeže Karlovarského kraje. Jeho cílem je zapojení mladých lidí do dění ve společnosti. Parlament by fungoval jako samosprávný orgán žáků základních, středních škol a gymnázií nacházejících se v regionu. Své zázemí by měl na Krajském úřadě Karlovarského kraje.

Kraj osloví prostřednictvím jednotlivých škol všechny žáky ve věku 13 – 20 let, kteří by měli zájem o členství ve studentském parlamentu. Parlament bude mít vlastní statut, jednací řád, členové si zvolí předsedu a zástupce do jednotlivých výborů.

„Rádi bychom dosáhli toho, aby žáci a studenti debatovali o problémech, které tíží je i jejich vrstevníky, aby své podněty přenášeli dál na komunální a krajskou politickou úroveň. Měl by se rozproudit dialog o tom, jak má kraj z pohledu mladých v budoucnu vypadat, protože věříme, že z něj nebudou odcházet a zůstanou tady žít. Čekáme nové nápady a samozřejmě kritické připomínky, protože právě to nás může posunout dál. Nejde o hru nebo simulaci jednání krajského zastupitelstva, ale o možnost mluvit o tématech společně a podílet se na jejich vyřešení,“ vysvětlil krajský radní Jindřich Čermák. 

Zájemci o činnost v Krajském parlamentu dětí a mládeže se mohou hlásit prostřednictvím online formuláře, a to do 15. září 2021. 

Úvodní zasedání parlamentu by se pak konalo během října v zastupitelském sále Krajského úřadu Karlovarského kraje. 

„V případě nezletilých účastníků jednání budeme ve spolupráci se školami zajišťovat doprovod. Žákům, kteří by se museli částečně uvolnit z vyučování, nepřítomnost předem omluvíme. Až se činnost parlamentu rozběhne, budeme se snažit o jeho propojení s Národním parlamentem dětí a mládeže, jehož zasedání by delegace z Karlovarského kraje také mohla navštívit,“ dodal Jindřich Čermák.

Členové parlamentu se mohou inspirovat pro svou činnost také v jiných krajích, ale i v zahraničí.

Krajský parlament dětí a mládeže v Karlovarském kraji by měl vytvářet prostor pro diskusi, reprezentovat zájmy dětí a mládeže v oblastech, které se jich týkají, zastřešovat nižší články dětských samospráv, realizovat návrhy a nápady mladých lidí v regionu. O své činnosti bude informovat prostřednictvím sociálních sítí a vlastní internetové stránky. 

Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář