Jáchymov: Štola Johannes už patří jen skřítkům a netopýrům

4

štola, štola johannes, jáchymov, turisté, turistická sezóna, závěr, město jáchymov, hornictví, karlovarský kraj, region24


Hornická památka, štola Johannes u Božího Daru ukončila 30. září letošní sezónu. Krušnohorské podzemí patří od 1. října netopýrům a možná skřítkovi Důlníčkovi a jeho kamarádům permoníkům ze sousední hornické obce Breitenbrunn.

V roce 2022 přivítala návštěvníky novinka právě v podobě 16 postaviček skřítka Důlníčka, který jim ukazoval cestu z Božího Daru po Stříbrné stezce až ke vstupu do historického důlního díla ze 16.století na Zlatém Kopci (Kaffenbergu).

Velký okruh s výlezem k replice historického žentouru do výšky 40 metrů po žebřících byl otevřen do 15.srpna. Malý okruh pak štola Johannes nabídla ve třech prohlídkových časech od pondělí do neděle až do 30.září. A jaký byl zájem? 

Hodnotí Ing. Blanka Nováková, jednatelka společnosti Služby Boží Dar s.r.o.: „Řečí čísel jsme po dvou koronavirem omezovaných sezónách, kdy nás doslova zaplavili čeští turisté, zaznamenali v letošním roce rekordní návštěvnost.“

2020 2200 návštěvníků

20212400 návštěvníků

2022téměř 3000 návštěvníků

A Ing. Nováková doplňuje: „Před prázdninami využily prohlídek v rámci výuky i školních výletů především školní skupiny. V červenci a srpnu byly termíny rezervovány dlouho dopředu. Vrátili se nám také turisté z Německa. Kolem vchodu do štoly totiž vede oblíbená cyklistická trasa z Božího Daru do saského Rittersgrünu.

Poděkování za nelehkou práci v podzemí patří našim průvodcům. Letos se museli vyrovnávat s velkými rozdíly teplot. Venku panovala vedra nad 30 stupňů Celsia a pohybovali se dlouhodobě v teplotách kolem 7 stupňů. Naší hlavní prioritou je vždy bezpečnost návštěvníka a naši průvodci se tedy před sezónou i během ní starali také o pravidelnou kontrolu a průběžnou údržbu podzemních prostor.“

Od jara do podzimu mohli návštěvníci Infocentra Boží Dar zhlédnout fotovýstavu „Hornické památky v okolí Božího Daru“, která byla skvělým tipem na výlet. 

Užitečnou pomůcku v podobě aplikace Živé hory, která nabízí virtuální návštěvu podzemních prostor štoly Kohlreuter na Kaffenbergu, si stáhlo více než 1000 uživatelů.

Zdroj: Infocentrum Jáchymov



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář