Investice do zlata, nebo investice do kryptoměn? Co se rychleji zhodnotí?

4

kryptoměna, zlato, investice, komerční sdělení


Kryptoměny za poslední rok nabývají na oblíbenosti a minimálně o bitcoinu již z médií zaslechl pravděpodobně každý. Otázkou však zůstává, zda se investice do této alternativní měny opravdu vyplatí. Stále zde existují konzervativnější způsoby investic, jako jsou právě drahé kovy. Jaké zhodnocení lze tedy očekávat? A jak se vlastně do kryptoměn investuje?

Investiční zlato a investiční stříbro patří již celou řadu let mezi poměrně využívané způsoby zhodnocení peněz. Odjakživa je tento typ investice brán jako bezpečný uchovatel hodnoty peněz, který s řadou let navíc přináší solidní zhodnocení.

V současné době je sice investování do drahých kovů považováno za konzervativní, nicméně ve svém portfoliu jimi disponuje nemálo investorů. Část z portfolia si však u řady investorů začínají brát i kryptoměny, čímž zájem o tento druh investice strmě stoupá. Nákup bitcoinů lze navíc v dnešní době provést již od nízkých částek.

Jak a investovat do zlata? A vyplatí se to?

Cest, jak pořídit tento značně oblíbený kov, existuje celá řada. V dnešní době již člověk nemusí zlatou cihlu skutečně vlastnit, čímž se celý proces investování výrazně ulehčil. Obchodování se zlatem tak probíhá přes nějakého brokera, a to prostřednictvím CFD, ETF fondů nebo opčních kontraktů.

Ačkoliv se například termín CFD může zdát složitý, ve své podstatě se jedná o velmi jednoduchou věc. Člověk zkrátka sází na budoucí vývoj ceny tohoto drahého kovu, na jehož základě poté inkasuje zisk, nebo ztrátu.

Veřejně obchodovatelné fondy
neboli ETF zase kopírují aktuální kurz zlata, jelikož daný fond má své podkladové aktivum navázán právě na něj. Obecně je tento styl obchodování považován za bezpečnější, nicméně i zde musí být člověk náležitě ostražitý, zejména při výběru brokera.

I v současné době je stále oblíbená investice do zlata formou fyzického vlastnictví. V tomto případě však není nutné obchodovat fyzicky na burze, stačí nakoupit například zlaté mince. Další formou investování jsou pak notoricky známé cihličky nebo slitky.

A jaké zhodnocení nám tedy zlato může přinést?
Cena zlata se vyjadřuje v tzv. troyské unci, která odpovídá přibližně 28 gramům, a v březnu 2021 hodnota zlata dosahovala 1715 dolarů za unci. Za poslední 3 roky se jedná o zhodnocení 27 %, což zajisté není zanedbatelný nárůst.

Levnější varianta? Stříbro.

Totožnými způsoby, které byly uvedeny u zlata, lze nakoupit také investiční stříbro. V obou variantách je však důležité si dané téma náležitě prostudovat, zejména co se výběru obchodníků týče. V případě, že člověk hodlá vlastnit fyzickou formu některého z drahých kovů, neměl by zanedbat bezpečnost, aby nedošlo k jejich odcizení.

Stříbro je uváděno taktéž v uncích a oproti zlatu se jedná o více dostupnou záležitost. K 9. březnu 2021 je obchodováno za necelých 26 dolarů za unci a za poslední 3 roky si připsalo úctyhodných 51 %.

Obecně je stále investování do drahých kovů považováno za jeden z nejlepších způsobů, jak své úspory ubránit proti inflaci. Takový druh investice by měl v každém případě probíhat v dlouhodobém horizontu několika let, což opět dokazuje, že se jedná o konzervativní způsob investování.

Image title

Kryptoměny - budoucnost?

Kryptoměny poslední měsíce zažívají obrovský boom, který se na trzích s těmito virtuálními měnami odehrával naposledy v roce 2017. Historická maxima bitcoinu i dalších kryptoměn již byla překonána a každý den může v případě bitcoinu znamenat nárůst klidně o 4 tisíce dolarů.

Stejnou rychlostí občas probíhá i jeho pád, nicméně z dlouhodobého horizontu se jedná o téměř exponenciální růst. K 9. březnu 2021 hodnota bitcoinu přesahovala 54 tisíc dolarů a letošní rok je mnohými nadšenci i experty očekáván další enormní růst.

Řada lidí vnímá bitcoin jako budoucnost z prostého důvodu - existuje pouze v omezeném množství a nepodléhá žádné regulaci či centralizaci, stejně jako další kryptoměny. Právě v tom tkví podstata kryptoměn, které dle mnohých mají potenciál změnit celý finanční sektor a klasické fiat měny tak sesadit z pomyslného trůnu.

Mám investovat do kryptoměn?

U kryptoměn lze dosáhnout pohádkového zhodnocení, nicméně tímto faktem by se člověk neměl nechat strhnout. Stejně jako v předešlých případech je nutné dané téma nastudovat, na což mohou být skvěle nápomocny například články o kryptoměnách na Hardyn.cz, kde se lze mimo jiné dočíst také o tom, jak vytěžit bitcoin.

Právě těžba představuje způsob, jakým se bitcoiny dostávají do oběhu a jednoho dne dojde k jeho úplnému vytěžení. Určitě stojí za zmínku, že právě tento fakt může mít na cenu bitcoinu extrémní dopad. Za poslední 2 roky si právě tato kryptoměna připsala neskutečných 1 230 %.

Poté, co z investice do bitcoinu Tesla vydělala více než za prodej aut, lze očekávat velké nákupy i dalších gigantů. Bitcoin lze pořídit i za stovky korun, tudíž zde jen malý risk může znamenat skvělé zhodnocení. Pro nezkušené investory rozhodně není vhodné přesouvat do kryptoměn velký obnos.

Nákup kryptoměn lze provést přes mobilní aplikace a celý postup je velmi jednoduchý. Se zlatem se člověk může cítit bezpečněji, nicméně kryptoměny můžou zcela změnit svět, podobně jako tomu bylo například u internetu. Je již na uvážení každého, zda podstoupí ten risk a bude stát u počátku.

Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář