Do Krajkové, Habartova a Nového Kostela se vydali zástupci kraje na své další pracovní cestě

0

karlovarský kraj, habartov, krajková, nový kostel, zástupci, zástupci kraje, cesta, pracovní cesta, region


Malebná Krajková s obnoveným mariánským sloupem u kostela v centru obce se stala prvním cílem na pracovní cestě hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka a krajského radního Víta Hromádka do měst a obcí v regionu.

Starosta Roman Šístek informoval zástupce kraje o tom, že se v obci podařilo zachovat provoz poštovních služeb v rámci projektu Pošta Partner, v současnosti mají zcela zaplněnou kapacitu základní školy, kam chodí 130 dětí, a v obci je dobrá bezpečnostní situace. Obyvatelům Krajkové chybí praktický lékař, nicméně zájem otevřít v obci ordinaci místní oční lékařka. Obec se potýká se zdražováním energií, většina domácností má plynové kotle. „S panem starostou jsme také řešili jeho snahu převést kapličku sv. Jana Nepomuckého na území Krajkové z majetku Pozemkového úřadu ČR do vlastnictví obce, která by mohla zahájit potřebné opravy. Domluvili jsme se, že mi pošle žádost, již v minulosti adresoval Pozemkovému úřadu, a kraj bude iniciovat převod budovy,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek.

V Habartově je na každém kroku vidět, jak je město aktivní v úpravách a modernizaci veřejných prostranství, výstavbě nových parkovacích míst, chodníků, v opravách bytových domů. Starosta Petr Janura diskutoval s představiteli kraje o problému s nepřizpůsobivými a sociálně slabými obyvateli, o tom, jak je nutné bojovat s drobnou kriminalitou a vandalismem. Město proto pořídilo kamerový systém, který dalo do výpůjčky policii, k udržování bezpečnosti  město  využívá i mobilní kameru. „Pan starosta se snaží lákat nové obyvatele do Habartova například přípravou 21 nových parcel pro výstavbu rodinných domků, chystá se vybudování nového zdravotního střediska,“ dodal hejtman. Město by také chtělo pořídit Senior Expres, který by sloužil habartovským občanům vyššího věku. „Habartov může požádat o krajskou dotaci na pořízení Senior Expresu, přičemž elektronickou žádost si může připravit v našem systému od 10. května,“ upřesnil krajský radní Vít Hromádko, který upozornil na krajský web s kompletními informacemi k tomuto i dalším dotačním programům kraje. Během prohlídky Habartova starosta představil nový pavilon mateřské školy i volnočasový areál s inline dráhou a jeho plánované rozšíření.

Poslední zastávkou na cestě zástupců kraje se stal Nový Kostel. „Se starostou Oto Teuberem jsme se bavili o soutěži Vesnice roku a o možnosti navýšit odměny pro vítězné obce. V současnosti se tím právě zabývá Komise rozvoje venkova a zemědělství Rady Karlovarského kraje a navýšení částky je v plánu.  Probírali jsme i bezpečnostní situaci a záměr obce v budoucnu získat dotace na nové veřejné osvětlení a opravy fasád bytových domů,“ vysvětlil Petr Kulhánek. Starosta provedl hejtmana a radního základní školou, v jejímž areálu nechala obec postavit altány pro venkovní výuku, a seznámil je s průběhem oprav zámku Nový Dvůr. 




Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář