Chodov - Počerny: Spolek odhalil pamětní desku geniálnímu vědci

0

chodov, počerny, spolek, odhalení, pamětní deska, geniální vědec, josef loschmidt


Josef Loschmidt, kterého znají lidé na celém světě jako zakladatele molekulové a atomové fyziky, má v nedalekých rodných Počernech nově zrestaurovanou pamětní desku. Minulou sobotu - 12. června ji tam představil Spolek přátel Počeren a Josef Loschmidta.

Měděná reliéfní deska je umístěna na své původní místo na činžovním domě v centru této karlovarské městské části, který si nechal Loschmidt před sto padesáti lety postavit. Desku poprvé odhalilo v roce 1936 tehdejší německy hovořící obyvatelstvo.

„Ačkoliv spolek vznikl teprve na jaře loňského roku, má za sebou celou řadu úspěšných kulturních a společenských akcí. Znovuodhalení pamětní desky bylo zatím akcí největší a dosavadním vyvrcholením činnosti spolku. Na slavnostním aktu jsme rovněž představili publikaci Josef Loschmidt, zapomenutý génius z Počeren, jejímž autorem je chodovský městský historik Miloš Bělohlávek,“ uvedl předseda pořádajícího spolku Roman Šilpoch s tím, že sobotní akce se konala v rámci letošního dvoustého výročí narození vědce.

Josefa Loschmidta ve svých krátkých proslovech připomněli také pozvaní hosté, mimo jiné vedoucí Loschmidtových laboratoří Masarykovy univerzity v Brně profesor Jiří Damborský, Miloš Bělohlávek, primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová, 1. náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jan Bureš a krajský radní a starosta Chodova Patrik Pizinger.


Zdroj: město Chodov



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář