Chebsko: Dva nálezy munice

0

chebsko, nález, munice, policie, pyrotechnik, oznamovatel


Policisté z Obvodního oddělení Cheb – venkov vyjeli v pátek 4. září 2020 těsně po poledni do areálu skládky poblíž obce Třebeň na Chebsku k případu nálezu munice. Tu našel třiapadesátiletý muž při provádění zemních prací a následně to oznámil na tísňovou linku 158. Po příjezdu se policisté spojili s oznamovatelem, který jim nalezenou munici ukázal. Policisté místo zajistili a poté si vyžádali příjezd pyrotechnika.

Ten určil, že se jedná o dělostřelecký granát. Zároveň rozhodl o jeho likvidaci přímo na místě. O několik desítek minut později proběhla úspěšně jeho detonace. Při události nebyl nikdo zraněn ani nebyla způsobena žádná škoda na majetku.

V pondělí 7. září 2020 pak vyjížděli k případu nálezu munice také policisté z Obvodního oddělení Cheb – město. V ranních hodinách totiž na tísňovou linku 158 oznámil šestačtyřicetiletý muž, že na poli poblíž ulice Dolnická v Chebu nalezl předmět připomínající část munice z 2. světové války. Policisté po příjezdu místo zajistili a vyžádali si příjezd pyrotechnika. Ten následně určil, že se jedná o část zápalné bomby ve tvaru šestiúhelníku a délce 21 centimetrů. Munici poté zajistil a odvezl k její následné likvidaci. Ani v tomto případě nebyl při události nikdo zraněn ani nebyla způsobena žádná škoda na majetku.

Prevence:
Policisté v našem kraji velmi často řeší případy nálezu staré munice. Na místo okamžitě vyjíždějí přivolání pyrotechnici, kteří ke každému podezřelému předmětu přistupují se zvýšenou opatrností, aby při manipulaci nedošlo k explozi. Korozí předmětu může dojít k narušení systému pojistek a k výbuchu potom stačí málo. Proto nepodceňujte ani staré a zkorodované výbušniny a jiné předměty. V případě nálezu s nimi v žádném případě nemanipulujte a ihned o nálezu vyrozumte policii. Vyčkejte do příjezdu hlídky a místo nálezu zabezpečte tak, aby se k němu nepřiblížily další osoby. Pokud se nebude jednat o munici, nikdo se na Vás zlobit nebude. Lepší je vždy nález ohlásit, než aby došlo k neštěstí.

nprap. Jakub Kopřiva



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář